Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Μηνυτήριες αναφορές και κανονικότητα


 [απεικόνιση της κανονικότητας – πιο κανονική δεν γίνεται – το αντέγραψα από ανάρτηση του Τζήμερου]

            Ωραία τα γράφει ο ....

Strange Attractor εδώ

       Εγώ απλώς παρακολούθησα χθες άλλο ένα επεισόδιο της άκρως επιτυχημένης πωλητικής σειράς «μηνυτήρια αναφορά», «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» και «η αλήθεια θα λάμψει». Οι γίγαντες της πωλητικής Φραπεδιάρης, Χαρίτσης και Αραχωβίτης επεσκέφθησαν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσαν μηνυτήρια  αναφορά εναντίον στελέχους τής Folli Follie που τους ενέπλεξε στην κομπίνα  τής εν λόγω εταιρείας. Εξερχόμενος του της Θέμιδος Μελάθρου δήλωσε ο Φραπεδιάρης, ότι και σκοτεινοί κύκλοι ενέπλεξαν τους άμωμους, άσπιλους και αμόλυντους αυτούς αριστερούς [λέμε και καμμιά μ… να περνάει η ώρα] στο σκάνδαλο. Αχ αυτοί οι σκοτεινοί κύκλοι και τα σκοτεινά συμφέροντα που σπιλώνουν υπο-λήψεις [εκ του λαμβάνω υπό την τράπεζαν]. 

        Από την άλλη ο πρώην βουλευτής Μπαλαούρας κατέθεσε για την ίδια υπόθεση των σκοτεινών κύκλων μήνυση στον Εισαγγελέα  Πρωτοδικών. Όχι μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εγώ  γνωρίζω ότι ο όρος «μηνυτήρια αναφορά» χρησιμοποιείται για την καταγγελία στον εισαγγελέα  ποινικώς αξιόλογων πράξεων που υποπίπτουν στην αντίληψη  δημοσίων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και πρόκειται πάντοτε για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα.*  

          Τώρα γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχεται  να της καταθέτουν οι πωλητικοί μηνυτήριες αναφορές δεν το έχω καταλάβει. Αν οποιοσδήποτε πολίτης, των πωλητικών περιλαμβανομένων, θέλει να καταγγείλει αξιόποινη πράξη στρεφόμενη εναντίον τού προσώπου του, την ποινική δίωξη για την οποία μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει, υποβάλλει έγκληση.  Αν θέλει να καταγγείλει ένα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, υποβάλλει μήνυση.  Και πάντοτε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Αυτό ορίζει ο νόμος. Ούτε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ούτε στον Εισαγγελέα Εφετών. Μπορεί, μάλιστα, να την καταθέσει και σε Αστυνομικό Τμήμα. Γιατί δεν πήγε ο Φραπεδιάρης π.χ. στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος; Δε λέει. Άλλο να σε απαθανατίζουν οι φωτορεπόρτερ μπροστά στο πάλλευκο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και άλλο μπροστά στη μη απαστράπτουσα είσοδο  οιουδήποτε Α.Τ.

         Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην κανονικότητά μας. Οι πωλητικοί ανέκαθεν εμπλέκονται σε υποθέσεις βολέματος  ημετέρων με κρατικό χρήμα  ή προς ίδιον όφελος. Απλώς κρώζουν, όταν τις δικές τους πρακτικές ακολουθούν και οι αντίπαλοι. Και τότε αρχίζουν οι αντιπαραθέσεις και οι μηνυτήριες αναφορές. Ούτε η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες τόσον ημών όσο και των πωλητικών μας. Μόνον το σκηνικό είναι διαφορετικό  και οι ηθοποιοί φοράνε μάσκες. Όπως στις αρχαίες τραγωδίες. Μόνον που εκεί απαντάται νομοτελειακώς η κάθαρση και η νέμεσις. 

Σώτος   

* Άρειος Πάγος – απόφαση 778/2010: «Η μηνυτήρια αναφορά συνιστά όχι έγκληση, αλλά την από το άρθρο 41 ΚΠοινΔ προβλεπόμενη αίτηση δίωξης»

Άρθρο 41. - Αίτηση δίωξης. -  Στις περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει ότι απαιτείται αίτηση της αρχής για να ασκηθεί ποινική δίωξη, η αίτηση γίνεται σε κάθε εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής, γραπτά ή προφορικά, και συντάσσεται έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου