Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Αυτές οι περιοχές περιμένουν νέα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Με τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη να θυμίζουν έρημες πόλεις, όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στις επόμενες περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο για σκληρό και αυστηρό lockdown. Αυτές οι περιοχές περιμένουν νέα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας από ...τις 6 το απόγευμα.


Με τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη να θυμίζουν έρημες πόλεις, όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στις επόμενες περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο για σκληρό και αυστηρό lockdown.

Στη λίστα βρίσκονται, με βάση τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών αλλά και τον αριθμό των διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκων, αρκετά τμήματα της χώρας, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Πέλλα, η Πιερία, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Ξάνθη, όσο και η Λάρισα, η Μαγνησία και φυσικά ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χαλάρωση τις γιορτές, ιδιαίτερα στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά το υπουργείο Υγείας έχει δώσει επίσημα τον αριθμό 9 για τα τραπέζια.

Στην Κοζάνη το τρίτο lockdown από την αρχή της πανδημίας εντείνει την ανησυχία αλλά και τις αντιδράσεις.

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προβλέπουν – μεταξύ άλλων – επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες αναφορικά με τη συγκέντρωση έως και εννέα ατόμων στα εορταστικά ρεβεγιόν των επόμενων ημερών, λόγω κορονοϊού. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι οι γιορτές πρέπει να είναι τελείως οικογενειακές ενώ υπενθύμισε ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει ακόμα και σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες»

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν» είπε χαρακτηριστικά στο Open TV και συνέχισε: «Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης». Πάντως ο κ. Γώγος έδωσε μία ελπίδα για το άμεσο μέλλον λέγοντας ότι «Πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες».

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τόνισε ότι «υπάρχει μία μικρή αλλά δειλή βελτίωση, υπάρχουν όμως δεκάδες χιλιάδες ενεργά κρούσματα», ενώ ανέφερε ότι αν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου υπάρχουν καλύτεροι δείκτες είναι πιθανό να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια».

Λογοθετίδης: Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, αναφέρθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, που ανησυχεί με την επιμονή του σε υψηλούς αριθμούς. «Δεν πέφτει ο αριθμός διασωληνωμένων. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε νέο μηχανισμό λόγω όμως χαλαρότητας δεν πέφτουν με την ταχύτητα που πρέπει. Την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν οι θάνατοι σε μεγάλο βαθμό.

Η μεγάλη κινητικότητα προκαλεί αύξηση λοιμώξεων» είπε και τόνισε: «Δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις». Σε ότι αφορά τα μέτρα σημείωσε: «Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση».

1 σχόλιο:

  1. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο φρυάσσουν τα αντίχριστα κοπρόσκυλα με πρόσχημα την ΠΑΡΑΜΥΘΑ κολοκυθοϊού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή