Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ο πρώτος πεσών

         Αγόρασα προχθές ημερολόγιο τοίχου έτους 2021, το οποίο κοσμούν γελοιογραφίες του ΑΡΚΑ. Μαζί με το ημερολόγιο μού έδωσαν και την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», την οποία, φυσικά, ξεφύλλισα πριν την  αποθέσω στον κάδο ανακύκλωσης. Εκεί διάβασα ένα αρθρίδιο επιστήμονός τινός ονόματι Άγις Τσουρός υπό τον τίτλο «Αγνώστου αιτιολογίας». Δυστυχώς η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδος δεν μου επέτρεψε να αντιγράψω το link, ώστε να το παραθέσω εδώ, διότι κάτι τέτοιο προϋπέθετε ιδιότητά μου του  συνδρομητή τής  εφημερίδος, όπερ δεν επιθυμώ. 

             Εκεί, λοιπόν, ο κ. Τσουρός αποτίει φόρο τιμής στον 34χρονο Κινέζο γιατρό που πρώτος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου στη Γιουχάν για τον θανατηφόρο κορωναϊό. Του είχε  κάνει εντύπωση που ξαφνικά το νοσοκομείο, όπου υπηρετούσε, άρχισε να κατακλύζεται από ασθενείς με δύσπνοια, πυρετό και καταβολή. Μετά από αρκετούς δισταγμούς και αφού είχε μελετήσει τους φακέλους αυτών των ασθενών, αποφάσισε να κινηθεί. Έτσι, την 10.12.2019 κοινολόγησε ηλεκτρονικώς τον προβληματισμό του σε συναδέλφους του στο  νοσοκομείο  και  στον ιατρικό σύλλογο επισημαίνοντας, ότι αυτό το ανησυχητικό και διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο υποχρεούται το νοσοκομείο να γνωστοποιήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την επομένη κλήθηκε σε απολογία από το κόμμα απειλούμενος με σοβαρές συνέπειες για τη σταδιοδρομία του. Ήδη από το πρωί ένοιωθε αδυναμία. Αμέσως μετά την «απολογία» του αισθάνθηκε αδιαθεσία, οπότε νοσηλεύθηκε και διασωληνώθηκε.  Πέθανε μετά διήμερον από τον κορωναϊό.

       Δια την ιστορίαν: ο Λι Γουενλιάνγκ [αυτό ήταν το όνομα του γιατρού] ήταν οφθαλμίατρος. Το αναφέρω, επειδή άκουσα στο ραδιόφωνο κάποιο γιατρό να διαμαρτύρεται, επειδή εμφανίζεται στην τηλεόραση συνάδελφός του οφθαλμίατρος εκφράζων απόψεις επί της πανδημίας. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι γιατρός, για να προβληματισθείς με ένα τέτοιο φαινόμενο και να έχεις άποψη. Θα μπορούσε και ένας διοικητικός υπάλληλος να ανησυχήσει, όπως ανησύχησε ο Γουνελιάνκγ. Και φυσικά ένας οφθαλμίατρος, ένας ορθοπεδικός, ένας γαστρεντερολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας μαιευτήρας, ένας οιασδήποτε ειδικότητος γιατρός έχει λόγο και για την πανδημία και για τον τρόπο αναχαίτισής της. Πολύ περισσότερο από όσο ένας μηχανικός, ένας φαναρτζής και ένας δικηγόρος.    

     Και βεβαίως μιλάμε για τεκμηριωμένες απόψεις, όχι τύπου ένας φίλος μου μού είπε, ότι ο εξάδελφός του τού είπε, ότι η κουνιάδα του τού είπε πως η αδελφή τού γκόμενού της τής είπε ότι πέθανε ο πατέρας της και της είπαν από το νοσοκομείο, ότι αν δηλώσει πως ο πατέρας της πέθανε από κορωναϊό δεν θα πληρώσει ….. έξοδα για την κηδεία του.

      Περί Άγιδος  Τσουρού  εδώ

       

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου