Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Δήμος Σιντικής : Δέκα λόγοι για να πάμε και να γνωρίσουμε το βόρειο κομμάτι των Σερρών

Μπορεί ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες, να είναι στην επικαιρότητα λόγω του Προμαχώνα, και της μοναδικής συνοριακής πύλης που είναι ανοιχτή στα βόρεια σύνορα της χώρας εξαιτίας των μέτρων για.... την πρόληψη διάδοσης του covid 19, ωστόσο είναι ένας όμορφος τόπος, με πολλά καλά κρυμμένα μυστικά, που αξίζει ν’ ανακαλύψουμε.

Με ένα σύντομο βίντεο στα social media, ο Σερραίος δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης, παρουσιάζει τους ΔΕΚΑ βασικούς λόγους που θα πρέπει να επισκεφθείτε την περιοχή, είτε με μία μονοήμερη εξόρμηση, είτε για περισσότερες μέρες.

 

 

1)    Υγρότοπος Κερκίνης : Για να θαυμάσετε από κοντά, τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης, με περισσότερα από 300 είδη πουλιών στα νερά της , ιδανική και εύκολα προσβάσιμη για παρατήρηση   όλη τη διάρκεια του χρόνου.

2)    «Βασίλειο» νεροβούβαλων : Βέβαια στην Κερκίνη δεν θα δείτε μόνο πουλιά , αλλά και το  μεγαλύτερο πληθυσμό με νεροβούβαλους στην Ελλάδα. Μη σας τρομάζει το άγριο βλέμμα τους, είναι ιδιαίτερα φιλικά και δεν θ’ αρνηθούν μια αναμνηστική selfie μαζί σας.

3)    Οχυρό Ρούπελ : Για να ζήσετε την ιστορία, εκεί που ακούστηκε η απάντηση του διοικητή Δουράτσου, στους Γερμανούς εισβολείς κατά τον Β΄Π.Π. : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται». H ιστορία του θρυλικού οχυρού Ρούπελ, συνεχίζει να συγκινεί.

4)    Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου : Για να χαλαρώσετε στη μυστηριακή ατμόσφαιρα των πέτρινων λουτρών του Αγκίστρου και του Σιδηροκάστρου, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας  με  ζεστό νερό απευθείας από την καρδιά της γης, στο κορμί και στις αισθήσεις .

5)    Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιου Προδρόμου : Για να νιώσετε κατάνυξη στο Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, που  θυμίζει έντονα Άγιο Όρος, αφού είναι κτισμένο στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, της οποίας και είναι μετόχι. 

6)    Παραδοσιακά γεφύρια Κροτσοβίτη :Για να δείτε τα περισσότερα μαζεμένα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια στη Μακεδονία και να περπατήσετε στα καταπράσινα μονοπάτια της κοιλάδας του Κρουσοβίτη που αποκαλείται και «Τέμπη των Σερρών», δίπλα σε καταρράκτες, σπήλαια και αρχαιολογικός χώρους.

7)    Άνω Πορόια : Για να περπατήσετε στα στενά καλντερίμια των Άνω Πορροίων, στις παρυφές του Μπέλες, που τα σπίτια του είναι χτισμένα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, ενώ πανοραμική θέα  προς τη λίμνη της Κερκίνης εντυπωσιάζει.

8)    Βυζαντινό Κάστρο Σιδηροκάστρου : Για να περπατήσετε στα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου, που ζωντανεύει τον θρύλο του «Διγενή Ακρίτα» και έδωσε την ονομασία του στην πόλη του Σιδηροκάστρου, σήμα κατατεθέν του τόπου.

9)    Ενυδρείο και Σιδ. Σταθμό Βυρώνειας : Για να γνωρίσετε την ιχθυοπανίδα της Κερκίνης, στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, δίπλα στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού, εκεί που το 1913 Κωνσταντίνος και Βενιζέλος διπλασίασαν την Ελλάδα.

10           Κοιλάδα Λόντζας : Για ν΄ ακολουθήσετε οργανωμένες διαδρομές στην καταπράσινη κοιλάδα της Λόντζας στο Νέο Πετρίτσι, αλλά και στον ορεινό όγκο του Μπέλλες, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά και καταρράκτες που εντυπωσιάζουν και ξεκουράζουν.

Και μη ξεχνάτε :

·        O δήμος Σιντικής απέχει λιγότερο από 90’ από Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

·        Στα χωριά της περιοχής μας θα βρείτε όμορφα ξενοδοχεία και ζεστούς παραδοσιακούς ξενώνες.

·        θα γευτείτε πατροπαράδοτες συνταγές από βουβαλίσιου κρέας και αγριογούρουνο

·        Θα γνωρίσετε φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους.

 

1 σχόλιο: