Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η κ. εισαγγελεύς δεν εξεδιώχθη πυξ λαξ

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Εισαγγελεύς Πρωτοδικών υπηρετούσα εις Κέρκυρα απώλεσε 502 δικογραφίες. Όχι, δεν τις είχε παραμελήσει λόγω φόρτου εργασίας, αβελτηρίας κ.λπ. Τις «απώλεσε». Και αντί να τεθεί πάραυτα και....
με συνοπτικές διαδικασίες εκτός εισαγγελικού σώματος, μετετέθη εις Αθήνας, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τας πολυτίμους υπηρεσίας της υπό εποπτείαν, ήτοι υπό το άγρυπνον βλέμμα των ανωτέρων της.

Η είδηση αυτή έπρεπε να έχει συνταράξει τον πωλητικό κόσμο. Έπρεπε να έχει κινητοποιήσει την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Έπρεπε να παίζει κάθε λίγο και λιγάκι στα κανάλια και στα ραδιόφωνα με απρεπέστατους χαρακτηρισμούς. Αλλά…..

Βαρέθηκα να γράφω ότι «όσο νοσεί η Δικαιοσύνη, κράτος δεν θα αποκτήσουμε». Απλώς κράτος, όχι σοβαρό κράτος.

Το ονοματάκι της εισαγγελέως δεν έσκασε μύτη. Προσωπικά δεδομένα γαρ, αλλά και τεκμήριο αθωότητος. Ο νομικός πολιτισμός που λέγαμε.

Και θα πέσει στα μαλακά η κ. εισαγγελεύς, αφού με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα οι εγκληματικές παραλείψεις της χαρακτηρίζονταν κακούργημα άνευ διακρίσεων
«Κατάχρηση εξουσίας - Αρθρο 239.

Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η
ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή τους από την τιμωρία τιμωρείται με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

ενώ με τον νέο κώδικα που ανακούφισε χιλιάδες λαμογίων, το έγκλημά της χαρακτηρίζεται πλημμέλημα, αν παρέλειψε να διώξει κάποιον για πλημμέλημα, αλλά κακούργημα, αν παρέλειψε να τον διώξει για κακούργημα.
«Άρθρο 239 - Κατάχρηση εξουσίας
Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά το άρθρο 137 Α, β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για κακούργημα και με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για πλημμέλημα.»

Φημολογείται ότι η κ. εισαγγελεύς υπέστη ισχυρόν κλονισμόν άμα των ακούσματι της ειδήσεως ότι μετετράπη εις τέμενος ο εν Κωνσταντινουπόλει ναός τής Αγίας του Θεού Σοφίας! Ισχυρότερον της αφάτου θλίψεως, την οποίαν ησθάνθη, όταν συνειδητοποίησε ότι και το Συμβούλιον της τουρκικής Επικρατείας δεν είναι ανεξάρτητον της εκτελεστικής εξουσίας.

Σώτος


2 σχόλια: