Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. πήρε πίσω το πρόστιμο των 13 δις στην Apple

"Οι Δικαστές θεώρησαν ότι είναι νόμιμο μία εταιρεία να φορολογείται μόνο στο 0,003% του ετήσιου εισοδήματός της."
Δήλωση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη
Η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή της Ιρλανδίας, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση για την καταβολή 13 δις ευρώ από την Apple για το ....
ειδικό φορολογικό καθεστώς που της παρείχε η χώρα αυτή και το οποίο είχε θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη στις προσπάθειες για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη στην Ένωση. Οι Δικαστές θεώρησαν ότι είναι νόμιμο μία εταιρεία να φορολογείται μόνο στο 0,003% του ετήσιου εισοδήματός της. Η τότε Επίτροπος Ανταγωνισμού κα Vestager είχε πάρει πριν από 4 χρόνια, μία πολύ γενναία απόφαση, εκφράζοντας την θέληση της Επιτροπής Juncker να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα φοροαποφυγής και τον φορολογικό ανταγωνισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή οφείλει να συνεχίσει την ίδια πολιτική, ασκώντας έφεση στην απόφαση αυτή αλλά και να λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει με τρόπο ολοκληρωμένο τα φαινόμενα φορολογικού dumping. Δεν μπορεί σε μία ενιαία αγορά κάποιες χώρες να λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι και να βασίζουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα κυρίως στο φορολογικό τους καθεστώς. Τα έσοδα που χάνονται από όλους είναι κρίσιμα για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η αύξηση των δαπανών στην υγεία, στην παιδεία και στην έρευνα είναι απολύτως αναγκαία.

1 σχόλιο:

  1. ευρωπαϊκή ένωση και τρίχες κατσαρές! Εδώ η βουλγαρία έχει 10% ΦΠΑ και σχεδόν μηδενικό φόρο στις επιχειρήσεις, χαμηλότατα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μεταφορικών μέσων, αλλά στην Ελλάδα αυτά απαγορεύονται από τους μνημονιακούς μενευρώπηδες. Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Τί να λέμε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή