Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα δεν ξαποσταίνει και μονίμως στη λόξα τραβά

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης 

          Το σύνθημα του κώματος του συζύγου  της Μαρέβας: «Η Ελλάδα αλλάζει». Πόσο τετριμμένο. Χιλιάδες φορές το έχω ακούσει από κωματάρχες. Η Ελλάδα  μια ζωή αλλάζει κι’ όλο...

η  ίδια μένει.

         Απόδειξη:  ο Νίκος Παππάς καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος. Οι πωλητικοί του αντίπαλοι διακηρύσσουν, ότι του επεβλήθη η ανώτατη ποινή.  Εμ βέβαια. Αφού η παράβαση από δημόσιο λειτουργό τού καθήκοντός του επί ζημία του Δημοσίου ή άλλου προσώπου ή για κτήση παράνομου οφέλους τιμωρείται με δύο χρονάκια το πολύ, γιατί να μην πανηγυρίζουν;  Αν, όμως, διαδώσω ψευδώς, ότι ο γείτονάς μου είναι κλέφτης, κινδυνεύω με φυλάκιση μέχρι  5 ετών. Η τιμή πάνω απ’ όλα. Και από την παράβαση καθήκοντος από δημόσιο λειτουργό.

        Το κακό είναι, ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα του Αλαίκσοις όχι μόνον πολλά κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα, αλλά καταργήθηκε και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή επί καταδίκης για κακούργημα. Έτσι, ο πλημμεληματίας Ν. Παππάς δεν κινδύνευε να μην μπορεί να πολιτευθεί.  Διότι είναι δημοκράτης και  μάλιστα προοδευτικός. Όχι όπως ο Κασιδιάρης που είναι ναζιστής και δεν σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους που δεν τηρούν τα υπόλοιπα πωλητικά λαμόγια.

       Ευτυχώς που μας διασκεδάζει ο άσπιλος, αμόλυντος και άμωμος Κοκλώνης.

       Ευτυχώς που ο Χατζηνικολάου πήρε συνέντευξη από τον άλλο μεγάλο παρουσιαστή Μουτσινά.

      Ευτυχώς που οι υπουργοί Χατζηδάκης και Κεραμέως εμφανίσθηκαν στην εκπομπή τής Κουτσελίνη που μόνον αλήθειες λέει για τις τρέχουσες ποινικές δίκες με προσκεκλημένους διακεκριμένους  δικηγόρους που έχουν πιάσει στασίδι και παραβιάζουν καταφώρως τον Κώδικα Δικηγορικής Δεοντολογίας με την ένοχη ανοχή του Δικηγορικού Συλλόγου.  

      Ευτυχώς που μας ενημέρωνε αντικειμενικώς ο μακαρίτης Τράγκας με την μυθικού ύψους κληρονομιαία περιουσία, η οποία δεν μπορεί παρά να απεκτήθη με καταρράκτες τίμιου ιδρώτα.

      Ευτυχώς που τα κανάλια διακόπτουν το πρόγραμμά τους, για να μας ενημερώνουν εκτάκτως επί του φλέγοντος ζητήματος της αποφυλάκισης ή μη της Εύας Καϊλή.

     Ευτυχώς που ο σύζυγος της Μαρέβας μάς διαβεβαίωσε, ότι τα επιδόματα  που μοιράζει προεκλογικώς δεν προέρχονται από δανεισμό, οπότε δεν κινδυνεύει να αυξηθεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος που έχει υπερβεί τα € 400 δισ.  Αλήθεια, αν δεν είχαμε 12 χρόνια Μνημόνια, το χρέος θα είχε πάει στα € 700 δισ. από € 270 δισ. που ήταν το 2010;

     Ευτυχώς  που η ΠτΔ Κάθριν ίδρυσε ένα μικρό μουσείο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα εκτίθενται τα δώρα που προσφέρονται στον εκάστοτε ΠτΔ. Και τούτο, διότι «θέλει να αφήσει μια συνέχεια πίσω της» και να κάνει ένα «άνοιγμα του θεσμού στον λαό», όπως διάβασα στο χθεσινό ΒΗΜΑ, ότι είπε. Μεγαλοφυές. Αυτή κι’ αν είναι παρακαταθήκη.

    Ευτυχώς που το κώμα τού συζύγου τής Μαρέβας χρωστάει μόνον € 400 εκ. στις τράπεζες.   Οι οποίες, βέβαια, δεν πούλησαν αυτό το χρέος σε κάποια θυγατρική τους ιρλανδική εταιρεία, ώστε αυτή στη συνέχεια να διεκδικήσει το λαβείν στα ελληνικά δικαστήρια, όπως γίνεται με χιλιάδες δανειολήπτες που εμπαίζονται  από servicers και funds.   

     Ευτυχώς που τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν, αν και ποιό ακίνητο θα αγοράσει στην Αθήνα ο Παύλος, πρωτότοκος γιος τού τεθνεώτος  τέως βασιλέως Κωνσταντίνου. Ο οποίος στερείται της ελληνικής ιθαγένειας, όπως πληροφορήθηκα, η οποία έχει απονεμηθεί στον Τούρκο Αγιαβέφε.

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/eihe-xanazitisei-2014-tin-elliniki-ithageneia-o-toyrkos-katazitoymenos-kai-kata

 

      Ευτυχώς που οι απολυόμενοι λόγω ανεπαρκείας δικαστές θα συνεχίσουν να διορίζονται σε άλλη θέση στο Δημόσιο, ώστε να υπηρετούν από νέο πόστο επαρκώς τον πολίτη*.

https://makpress.blogspot.com/2021/12/blog-post_3.html

 

Σώτος

  *    Ακολουθεί η σχετική διάταξη του παλαιού οργανισμού δικαστηρίων καθώς και του νέου. Μία αντιπαραβολή δείχνει, ότι τίποτε δεν άλλαξε.

Αρθρο 108 ν. 1756.1988

                     Εισηγητές, πάρεδροι κλπ.

         1.  Δόκιμοι  εισηγητές  του  Συμβουλίου  Επικρατείας  και  του

 Ελεγκτικού Συνεδρίου,  πάρεδρο  πρωτοδικείου  των  πολιτικών  και  των  τακτικών  διοικητικών  δικαστηρίων,  πάρεδροι  εισαγγελίας και δόκιμοι  ειρηνοδίκες, οι  οποίοι  μετά  τη  συμπλήρωση  της  δοκιμαστικής  τους  υπηρεσίας  κρίνονται  από  το  οικείο  Ανώτατο  Δικαστικό Συμβούλιο μη  διοριστέοι σε θέση ισόβιου δικαστικού  λειτουργού,  διορίζονται  χωρίς  διαγωνισμό   σε   ανάλογη  προς  τα  προσόντα  τους  θέση  διοικητικού  υπαλλήλου, εφ`  όσον  έχουν  τα  προσόντα  που  προβλέπονται  από  τον  Υπαλληλικό  Κώδικα  και  κρίνονται  επαρκείς  προς  τούτο  με την περί  απολύσεώς  τους  απόφαση  τους  Α.Δ.Σ.  Το  οικείο  ανώτατο  δικαστικό  συμβούλιο  οφείλει  να διαλάβει στην απόφασή του αν ο κρινόμενος είναι  επαρκής για την άσκηση  διοικητικής  φύσεως  δημόσιας  υπηρεσίας.

 

 Σε καταφατική περίπτωση ο κρινόμενος δικαιούται να ζητήσει εντός μηνός από της κοινοποιήσεως σε αυτόν της αποφάσεως του συμβουλίου, με αίτησή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το διορισμό του στη γραμματεία των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών ή σε δημόσια διοικητική θέση, πλην των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων.

Η αίτηση γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή εντός τριών μηνών από την υποβολή της.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθορίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να διορισθεί ο αιτών, συνιστώμενης αναλόγου θέσεως εφ` όσον δεν υπάρχει κενή, ο βαθμός με τον οποίο διορίζεται, ανάλογα με τα προσόντα του, ο τρόπος καθορισμού της σειράς που λαμβάνει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Ο απολυόμενος δικαιούται να διορισθεί δικηγόρος στην Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη ή στην περιφέρεια οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου επιθυμεί, εκτός από εκείνα στα οποία υπηρέτησε μέχρι την απόλυσή του, εφ` όσον είχε αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου προ του διορισμού του.

     2.  Εισηγητής  του  Συμβουλίου  Επικρατείας   και   του  Ελεγκτικού   Συνεδρίου  πρωτοδίκης  των  πολιτικών  και  των  τακτικών  διοικητικών   δικαστηρίων   και   αντεισαγγελέας    πρωτοδικών,    που  παραλείπεται  να προαχθεί για τρίτη τουλάχιστον φορά λόγω ανεπαρκείας,  εάν μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας παραλείψεως μεσολαβεί χρονικό  διάστημα μεγαλύτερο του έτους, παραπέμπεται υποχρεωτικώς με το ερώτημα  της οριστικής  παύσεως  λόγω  ανεπάρκειας  στο  δικαστήριο  που  είναι  αρμόδιο  για  την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσεως, τηρούμενης  της  διαδικασίας  του  άρθρου  60  του  παρόντος.  Αν  το   δικαστήριο  αποφασίσει  την  οριστική  παύση,  οφείλει  συγχρόνως να διαλάβει στην  απόφασή  του,  αν  ο  κρινόμενος  επαρκεί  για  την  άσκηση  δημόσιας,  διοικητικής φύσεως υπηρεσίας. Σε καταφατική περίπτωση ισχύουν αναλόγως  τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

   3. Η προηγούμενη παρ. 2 εφαρμόζεται και για πάρεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρο πρωτοδικών και εφέτη των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και εισαγγελέα πρωτοδίκων και αντεισαγγελέα εφετών.

4.  Οπου  σε  κείμενες  διατάξεις  αναφέρονται  οι  βαθμοί "έμμισθος  πάρεδρος παρά πρωτοδίκαις", "έμμισθος  πάρεδρος  παρ`εισαγγελία",  και  "έμμισθος   πάρεδρος   τακτικών   διοικητικών   δικαστηρίων"  νοούνται  αντίστοιχα οι βαθμοί "πάρεδρος πρωτοδικείου" , "πάρεδρος  εισαγγελίας" και "πάρεδρος πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων".

 

 

 

 

Άρθρο 126 ν. 4938/2022

1. Δόκιμοι εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πάρεδροι πρωτοδικείου των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, πάρεδροι εισαγγελίας και δόκιμοι ειρηνοδίκες, οι οποίοι μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας κρίνονται από το οικείο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο μη διοριστέοι σε θέση ισόβιου δικαστικού λειτουργού, διορίζονται χωρίς διαγωνισμό σε ανάλογη προς τα προσόντα τους θέση διοικητικού υπαλλήλου, εφόσον έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα και κρίνονται επαρκείς προς τούτο με την περί απόλυσής τους απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Το οικείο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο διαλαμβάνει στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος είναι επαρκής για την άσκηση διοικητικής φύσεως δημόσιας υπηρεσίας. Σε καταφατική περίπτωση ο κρινόμενος δικαιούται να ζητήσει εντός μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης του συμβουλίου, με αίτησή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον διορισμό του στη γραμματεία των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών ή σε δημόσια διοικητική θέση, πλην των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων. Η αίτηση γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθορίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να διορισθεί ο αιτών, συνιστώμενης ανάλογης θέσης, εφόσον δεν υπάρχει κενή, ο βαθμός με τον οποίο διορίζεται, ανάλογα με τα προσόντα του, ο τρόπος καθορισμού της σειράς που λαμβάνει και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Ο απολυόμενος δικαιούται να διορισθεί δικηγόρος στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη ή στην περιφέρεια οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου επιθυμεί, εκτός από εκείνα στα οποία υπηρέτησε μέχρι την απόλυσή του, εφόσον είχε αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου προ του διορισμού του.

2. Πάρεδρος και εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφέτης, πρόεδρος πρωτοδικών και πρωτοδίκης των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, αντεισαγγελέας εφετών, εισαγγελέας και αντεισαγγελέας πρωτοδικών και ειρηνοδίκης που παραλείπεται να προαχθεί για τρίτη τουλάχιστον φορά λόγω ανεπάρκειας, εάν μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας παράλειψης μεσολαβεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, παραπέμπεται υποχρεωτικά με το ερώτημα της οριστικής παύσης λόγω ανεπάρκειας στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης, τηρούμενης της διαδικασίας του άρθρου 72. Αν το δικαστήριο αποφασίσει την οριστική παύση, διαλαμβάνει συγχρόνως στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος επαρκεί για την άσκηση δημόσιας, διοικητικής φύσεως υπηρεσίας. Σε καταφατική περίπτωση ισχύουν αναλόγως όσα ορίζονται στην παρ. 1.

3. Όπου σε κείμενες διατάξεις αναφέρονται οι βαθμοί «έμμισθος πάρεδρος παρά πρωτοδίκαις», «έμμισθος πάρεδρος παρ’ εισαγγελία», και «έμμισθος πάρεδρος τακτικών διοικητικών δικαστηρίων» νοούνται αντίστοιχα οι βαθμοί «πάρεδρος πρωτοδικείου», «πάρεδρος εισαγγελίας» και «πάρεδρος πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων».

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου