Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Άπαξ εις το Πρυτανείον, εσαεί εις το Πρυτανείον

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν περνάει μέρα που να μη συμβαίνει κάτι που μου θυμίζει τον τεράστιο Theodore Bungalows. «Τα φάγαμε όλοι μαζί. Σας διορίζαμε» είχεν ανακράξει, για να δικαιολογήσει το πρώτο Μνημόνιο, το οποίο και χαρακτήρισε «ευτυχία». Μετά έρχεται αμέσως στη μνήμη η δήλωση του μπάρμπα σε Κρητικό καφενείο που δήλωσε ενόψει των εκλογών τού 2012:

«Όσο ζω θα ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, διότι διόρισε και τα 4 παιδιά μου στο Δημόσιο». Όταν τον άκουσα, αναρωτήθηκα γιατί είπε «όσο ζω». Υπάρχει περίπτωση να ψηφίζει κάτι άλλο, όταν δεν θα ζη; Καθόλου απίθανο, αν αναλογισθούμε, ότι στις εκλογές του 1961 ψήφισαν και νεκροί, οπότε μπορεί κάποιος να ρίξει την ψήφο τού μπάρμπα μετά τον θάνατό του  στη ΝΔ.

   

      Όλ’ αυτά θυμήθηκα [ανεκάλεσα στη μνήμη μου που λένε οι μορφωμένοι], μόλις διάβασα την είδηση,  ότι τρεις δικαστές και ένας εισαγγελέας παραπέμπονται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης  λόγω ανεπαρκείας συνιστάμενης σε υπέρμετρη καθυστέρηση  έκδοσης  δικαστικών αποφάσεων.

 

      Είναι κρίμα, όμως, για τον ανεπαρκή δικαστή, να χάσει τις απολαυές του, εξ ου και ο πάνσοφος και μεγάθυμος νομοθέτης έχει προβλέψει, ότι τοποθετείται σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Έτσι, λοιπόν, αν το συμβούλιο αποφασίσει την οριστική παύση, οφείλει συγχρόνως να διαλάβει στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος επαρκεί για την άσκηση δημόσιας, διοικητικής φύσεως υπηρεσίας. Υπάρχει δε ειδικό Προεδρικό Διάταγμα για τις λεπτομέρειες. Απολαυστικό:  

 

 «Π.Δ..139 ΦΕΚ Α`120/12.04.2000

Καθορισμός των δημοσίων υπηρεσιών, στις οποίες διορίζονται χωρίς διαγωνισμό, όποιοι κρίνονται μη διοριστέοι σε θέση ισόβιου δικαστικού λειτουργού ή παύονται λόγω ανεπάρκειας.

……..

 Αρθρο 1

1. Διορίζονται χωρίς διαγωνισμό, στη γραμματεία των δικαστηρίων και εισαγγελιών ή σε οποιαδήποτε κεντρική δημόσια ή περιφερειακή υπηρεσία, στην οποία ζητούν το διορισμό τους, σε ανάλογη προς τα προσόντα τους θέση υπαλλήλου, αν κρίνονται, από το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ή Δικαστήριο, κατά περίπτωση, επαρκείς για τούτο, οι κατωτέρω: α) Δόκιμος εισηγητής του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πάρεδρος πρωτοδικείου των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, πάρεδρος εισαγγελίας και δόκιμος ειρηνοδίκης, ο οποίος μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής του υπηρεσίας κρίνεται, από το οικείο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μη διοριστέος σε θέση ισόβιου δικαστικού λειτουργού. β) Εισηγητής και πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρωτοδίκης, πρόεδρος πρωτοδικών και εφέτης των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και αντεισαγγελέας πρωτοδικών, εισαγγελέας πρωτοδικών και αντεισαγγελέας εφετών, ο οποίος κρίνεται μη προακτέος και παύεται λόγω ανεπάρκειας.

…………

3. Για το διορισμό, με βάση τα οριζόμενα στην παράγραφο 2, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση σ` αυτόν της κατά την παράγραφο 1 αποφάσεως του αρμοδίου οργάνου, και να αναφέρει, κατά σειρά προτίμησης, τουλάχιστον τρεις υπηρεσίες, στις οποίες επιθυμεί το διορισμό του, με την προϋπόθεση ότι στις υπηρεσίες αυτές υπάρχει κενή οργανική θέση. Η αίτηση γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή εντός τριών μηνών από την υποβολή της. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, με βάση τα τυπικά προσόντα του αιτούντος, ερευνά τις ανάγκες των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του και ζητεί στοιχεία από τις άλλες υπηρεσίες για τις οποίες έχει δηλώσει ο αιτών προτίμηση. Στη συνέχεια εφόσον η δήλωση προτίμησης αφορά άλλες Υπηρεσίες, διαβιβάζει την αίτηση στην υπηρεσία εκείνη, η οποία αντικειμενικώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε προσωπικό της συγκεκριμένης κατηγορίας τυπικών προσόντων, προκειμένου να επιμεληθεί την πραγματοποίηση της διαδικασίας διορισμού. Σε περίπτωση που αρνηθεί η υπηρεσία αυτή να αποδεχθεί το διορισμό του αιτούντος, ο διορισμός γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες επιλογής τούτου υπάρχει κενή οργανική θέση, κατά τη σειρά προτιμήσεώς του, εκτός εάν κατά το αυτό ημερολογιακό έτος διορίστηκε έτερος δικαστικός λειτουργός, που εμπίπτει στις περιπτώσεις (α), (β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Εάν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, ο αιτών διορίζεται σε θέση η οποία συνιστάται ως προσωποπαγής.

4. Η ένταξη των ανωτέρω καθορίζεται αμέσως μετά το διορισμό τους, από το αρμόδιο συμβούλιο της υπηρεσίας στην οποία διορίζονται ανάλογα με τα προσόντα τους μέχρι του βαθμού Α`. Η σειρά κατάταξης και η εν συνεχεία εξέλιξή τους διέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, κατά περίπτωση, όπως εκάστοτε ισχύουν. Το μισθολογικό κλιμάκιο, στο οποίο κατατάσσεται ο διοριζόμενος, καθορίζεται με βάση την προϋπηρεσία του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2470/1997 (Α` 40).

5. Προκειμένου για αιτήσεις, που έχουν ήδη υποβληθεί, η τρίμηνος προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

……….

Αθήνα, 12 Απριλίου 2000

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥPΓΟI

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΗΜ. ΓΟΥΡΓΟΥΡΑΚΗΣ»

 

        12 Απριλίου 2000 λοιπόν. Με υπηρεσιακούς υπουργούς. 3 ημέρες μετά τις γενικές εκλογές. Εκείνες, όπου μέχρι την 21:30 προηγείτο η ΝΔ του Κωστάκη, αλλά περί την 24:00 το αποτέλεσμα τούμπαρε και ξαναορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Θρούμπας. Δεν αποκλείεται να είχε κάτι τέτοιο υπόψη του ο μπάρμπας που έλεγε «όσο ζω…».

        Είπαμε: όσο νοσεί η Δικαιοσύνη ….., θα υγιαίνει το εργολαβοπωλητικό σύμπλεγμα και θα εκμαυλίζεται το σύμπαν. Αλλά ο ανεπαρκής λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων δικαστής, θα είναι φτερωτός υπηρέτης τού πολίτη στην άλλη θέση που θα καταλάβει ή θα δημιουργηθεί για πάρτη του. Ενώ αστυνομικοί, άγρυπνοι φύλακες του νόμου, θα συλλαμβάνονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων, αδειών παραμονής λαθρομεταναστών κ.λπ. και ανώτατος δικαστικός λειτουργός θα μοιράζει ναρκωτικά σε μειράκια.   

Σώτος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου