Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Θεοδωρίδου: Θα προχωρήσουμε τον εμβολιασμό και των μικρών παιδιών, παρά τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας

 Μόλις 8 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε πάνω από 7 εκατ. δόσεις. Οι 5 πιο συχνές παρενέργειες στον εμβολιασμό παιδιών.


Ο εμβολιασμός παιδιών κατά του κορονοϊού μπορεί να αρχίζει να παίρνει το πράσινο φως σε αρκετά κράτη, όμως αρκετοί γονείς έχουν απορίες για τις παρενέργειες που εμφανίζουν τα παιδιά, ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα για την περίπτωση της μυοκαρδίτιδας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα και παρουσίασε στοιχεία από μελέτη στις ΗΠΑ, χώρα που έχει πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις σε παιδιά με το ειδικό εμβόλιο της Pfizer για τις μικρές ηλικίες, το Comirnaty. Η πρώτη δόση είναι 5.126. 642 και η δεύτερη δόση 2.000.786.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν υπάρχουν συνολικά 3.233 αναφορές, με μέση ηλικία τα 9 έτη, ενώ η κατανομή ήταν μισή-μισή σε αγόρια και κορίτσια.

Η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως το 97% των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι εξής:

- Πόνος στο σημείο της ένεσης

- Πυρετός

- Κόπωση

- Κεφαλαλγία

- Μυαλγία

Παράλληλα, μόνο το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκε, απουσίασε από το σχολείο, ενώ μόνο το 1% ζήτησε συμβουλή γιατρού.

Επίσης, συνολικά σε 7.141.428 δόσεις καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια και μόνο μετά την δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα και υποχώρησαν γρήγορα.


«Η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια (μυοκαρδίτιδα) είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Επίσης, καμία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διέφερε από όσες καταγράφηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών», είπε χαρακτηριστικά, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου