Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ραγδαίες εξελίξεις με τα νέα μέτρα και πριν τις 3 Γενάρη - Έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών

 Ραγδαίες εξελίξεις έρχονται με τα νέα μέτρα που είναι να εφαρμοστούν από 3 Γενάρη. Το τσουνάμι της Ομικρον σαρώνει την Ελλάδα που σήμερα ξεπερνάει άνετα τα 15.000 κρούσματα.




Ραγδαίες είνει πλέον οι εξελίξεις με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα εφαρμοστούν στις 3 Γενάρη. Η καθυστέρηση φαίνεται ότι κοστίζει ακριβά και δεν αποκλείεται το lockdown στην εστίαση και στα γήπεδα να έρθει νωρίτερα. Βέβαια τα νέα μέτρα για τις 3 Γενάρη ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ώρες... Ωστόσο, γίνονται δεύτερες σκέψεις για το χρόνο εφαρμογής, ίσως και για το πακέτο συνολικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις γιορτές.


Ραγδαία είναι η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να σπάνε κάθε ρεκόρ, την ώρα προβληματίζει έντονα η διασπροά της μετάλλαξης Όμικρον η οποία θα κυριαρχήσει σύντομα και στη χώρα μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ, τα κρούσματα σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15.000.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως είναι όλα ανοιχτά για την εφαρμογή τους νωρίτερα. Μάλιστα υποστήριξε πως γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει νωρίτερα για να εξετάσει αυτό ακριβώς το πράγμα.

«Πάρα πολύ νέος κόσμος αυτή τη στιγμή νοσεί. Και θα νοσήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Αν λοιπόν οι έφηβοι αισθανθούν πως έχουν εκτεθεί, τότε να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες του καθώς σε αυτές τις ηλικίες η παραλλαγή Όμικρον παραμένει επικίνδυνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί δεύτερο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.

Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.

Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.

«Προβληματικές» χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες, λόγω του έντονου συνωστισμού, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στο χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα μέτρο δεν είναι χωρίς κόστος.

«Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το κυριότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι οι εμβολιασμοί, δηλαδή η τρίτη δόση και αυτοί που αυτή τη στιγμή διστάζουν να πάνε να εμβολιαστούν… Αν δεν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, όλα αυτά τα μέτρα τα επώδυνα πάνω στην οικονομία, στην παιδεία, στην ψυχολογία μας θα είναι στο τραπέζι διότι η ανθρώπινη ζωή πάντα θα είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με τα σχολεία και το γεγονός ότι σχεδιάζεται να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Καπραβέλος τόνισε: «Μπροστά σε αυτό που έρχεται ποτέ να μην πεις ποτέ. Δεν αποκλείεται κανένα μέτρο. Αν δούμε ότι στο επόμενο διάστημα τα 10.000 κρούσματα που ήταν χθες γίνουν 15.000 και την άλλη μέρα γίνουν 20.000 και το σύστημα υγείας γονατίσει…

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι αν όλοι δεν συμβάλουμε, δεν συμμορφωθούμε με τα υγειονομικά μέτρα, οι μέρες που ξημερώνουν θα είναι πάρα πολύ άσχημες με αποτέλεσμα ακόμα και τα σχολεία να είναι προβληματικά στο να ανοίξουν στην ώρα τους. Ίσως χρειαστεί να παρατείνουμε τις διακοπές, ακριβώς για να μην έχουμε αυτό το τσουνάμι και να μην πέσει πάνω στο προηγούμενο και δημιουργήσει καταστροφή».
Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Μπορεί ορισμένοι επιστήμονες να προτείνουν την παράταση των διακοπών στα σχολεία ελέω της αύξησης των κρουσμάτων, όμως το Μέγαρο Μαξίμου – τουλάχιστον για την ώρα – ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση στο τραπέζι για παράταση των διακοπών στα σχολεία» διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα γήπεδα, και προκάλεσαν τις αντιδράσεις των ομάδων, τόνισε ότι «η απόφαση ελήφθη μετά την εισήγηση των ειδικών, καθώς λόγω της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες υπερμετάδοσης». Τόνισε πάντως ότι «θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού ανέφερε ότι η τρίτη δόση είναι καθοριστική για να υπάρχει ήπια συμπτωματολογία.

Ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι 7,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, και ένα ποσοστό κοντά στο 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει την τρίτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου