Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Πάρης Τσογκαρλίδης : Κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων από την έλλειψη προσωπικού στην Πολεοδομία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

 

Σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή έργου, κρίσιμου για τους πολίτες και τον τόπο, αλλά και σημαντικούς κινδύνους για ...

την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, έχει η μείωση του προσωπικού της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη με την παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, Πάρης Τσογκαρλίδης, αναδεικνύει το πρόβλημα της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων της συγκεκριμένης διεύθυνσης και τις συνέπειες που αυτό έχει τόσο στη λειτουργία του Δήμου, όσο και στην υλοποίηση έργων αναγκαίων για χιλιάδες δημότες.

“Το προσωπικό της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτάτη, μειώθηκε δραματικά. Συγκεκριμένα χάνει τους μισούς από τους υπαλλήλους της, που είχε πέρσι! Λόγω λήξης των συμβάσεων αποχώρησαν και αποχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα κι άλλοι, ενώ επίκεινται και δυο συνταξιοδοτήσεις. Από το 2016 η υπηρεσία ασκεί πλήρως τις πολεοδομικές αρμοδιότητές της με 12 υπαλλήλους αντί των 18 που προβλέφθηκαν από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επιπλέον από τον Μάρτιο του 2017 επιφορτίστηκε και με όλες τις παλαιές εκκρεμείς τότε υποθέσεις που χειρίζονταν η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αφορούσαν ακίνητα των τριών συνιστώντων πρώην Δήμων του Καλλικρατικού Δήμου μας. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι λόγω έλλειψης προγραμματισμού απαιτείται άμεσα η εξεύρεση λύσης, διότι μια από τις πλέον κρίσιμες υπηρεσίες για κάθε Δήμο κι όχι μόνο για τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη είναι στα όρια της υπολειτουργίας. Αφενός ο Δήμος οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και με κατεπείγοντα χαρακτήρα το αίτημα των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Διεύθυνσης για μετακίνηση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, ειδικά για τη στελέχωση της Διεύθυνσης με μηχανικούς, αφετέρου να μεριμνήσει ώστε να δοθεί οριστική λύση στη στελέχωση της υπηρεσίας”, επισήμανε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Η Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Πολεοδομική Υπηρεσία), διαχειρίζεται τους κρίσιμους τομείς της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης, του πολεοδομικού σχεδιασμού, την έγκριση και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος σε όλη την έκταση του Δήμου και η μη ομαλή λειτουργία της έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των μηχανικών, των κατασκευαστών, των επενδυτών, αλλά και του ίδιου του Δήμου, αφού μια σειρά από πράξεις αφορούν και στο έργο άλλων δημοτικών υπηρεσιών.

Όπως τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης, “η Πολεοδομία είναι στρατηγικής σημασίας υπηρεσία για τον Δήμο και πέρα από όσα προσφέρει στον τόπο και τους πολίτες, αποτελεί και βασικό ‘εργαλείο’ για την οικονομική υπόσταση του Δήμου, καθώς συμβάλει ουσιαστικά στην διαδικασία καθορισμού των δημοτικών εσόδων μέσα από μια σειρά από πράξεις της, που αφορούν εισφορά σε χρήμα, έσοδα οικοδομικών αδειών, πρόστιμα αυθαιρέτων, απαλλοτριώσεις κτλ. Η προσδοκώμενη οικοδομική δραστηριότητα και ανάπτυξη υπό τις σημερινές συνθήκες θα ‘παγώσει’. Όπως κινδυνεύουν να ‘παγώσουν’ οι έλεγχοι, η διαχείριση υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη ή όσων συνεχίζουν να προκύπτουν, να πάει πίσω όλος ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Δήμου. Όμως υπάρχει και μια πολύ ανησυχητική παράμετρος, η οποία δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Επισημαίνω τον κίνδυνο μια σειρά από πολύ σημαντικές πολεοδομικές μελέτες να καθυστερήσουν περαιτέρω ή να μην αρχίσουν να εκπονούνται καν, με τον κίνδυνο της στασιμότητας να είναι αυτονόητος. Αναφέρω ενδεικτικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χορτιάτη, τις πολεοδομικές μελέτες στο Πανόραμα, στην Πυλαία, στο Φίλυρο, στον Χορτιάτη, στην παραλία Πυλαίας (ΠΕ15), στην εμπορική ζώνη Πυλαίας (ΠΕ14), στην επέκταση της Πυλαίας και των Κωνσταντινουπολίτικων, το ειδικό χωρικό σχέδιο Κομνηνών Πανοράματος. Οι επιπτώσεις, όπως γίνεται κατανοητό, δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά αφορούν όλη τη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη για το παράκτιο μέτωπο της Πυλαίας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης είναι η μόνη πολεοδομική μελέτη που εκπονείται από το συνολικό πρότζεκτ. Εάν σταματήσει κι αυτή… Η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, κάτι που υπό αυτές τις συνθήκες δείχνει ανέφικτο και υπενθυμίζω ότι το ΓΠΣ της Πυλαίας, που περιλαμβάνει και την παράκτια ζώνη ξεκίνησε το μακρινό 2004. Οι εξελίξεις ‘τρέχουν’ και η όποια καθυστέρηση έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Δεν κινδυνολογώ και δίνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η πολεοδομική μελέτη για τα 745 στρέμματα της ΠΕ14 δεν έχει αρχίσει να εκπονείται. Είναι η έκταση όπου εδρεύουν οι πρώην Siemens και η πρώην Φίλκεραμ-Johnson και υπάρχουν επίσης μεγάλα γεωτεμάχια τα οποία είναι είτε σε διαδικασία είτε εν αναμονή αξιοποίησης. Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι τι θα χάσει ο Δήμος εφόσον οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων εκτάσεων προχωρήσουν τις διαδικασίες για ένα ειδικό χωρικό σχέδιο...”.

Η διαδικασία πρόσληψης μηχανικών μέσω του μέτρου της κινητικότητας και μέσω του ΑΣΕΠ δεν κατέστη ακόμη επιτυχής, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

“Καλώ τη διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη να ενσκήψει άμεσα στο ζήτημα και να προχωρήσει στην εξεύρεση προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο την στελέχωση με ικανό αριθμό υπάλληλων αλλά τη στελέχωση με προσωπικό με τις απαιτούμενες γνώσεις και εξειδίκευση. Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων περιόδου 2024 – 2027, εφόσον ικανοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, θα καλύψει τα κενά των Διευθύνσεων, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άμεσα”, υπογράμμισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου