Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ "ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ"

 Γράφει ο
Μιχάλης Ραμπίδης                                                  Πτολεμαΐδα   10-2-2023

   Το μεγαλύτερο έργο που...

το καθυστερούσαν «δειλοί» επηρεασμένοι από  «κακόβουλους» επί δεκαετίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η κατασκευή της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαΐδας με σήραγγα στην Κλεισούρα, μπήκε στο αυλάκι και τρέχει ασταμάτητα! Μάλιστα οι προβλέψεις των αρμοδίων λένε ότι η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να γίνει αντί για 36 σε 30 μήνες!

    Η πρόοδος του έργου είναι εντυπωσιακή! Το 90% του στόλου των μηχανημάτων ήρθε στα εργοτάξια, (στα μέτωπα Ανατολικό-Δυτικό), στις δυο πλευρές της σήραγγας. Εργάζονται σήμερα κοντά στους 40,  αριθμός που θα φτάσει τους 70 εργαζόμενους, στην πλήρη εξέλιξη του έργου. Οι τοπογράφοι οριοθέτησαν τα όρια της απαλλοτριωμένης ζώνης, οι μπουλντόζες και τα φορτηγά εργάζονται για να μεταφέρουν τη φυτική γη, το μέτωπο στις δυο πλευρές ετοιμάζεται για την προσωρινή αντιστήριξη των πρανών και καθαρίζεται για να γίνει στο απαιτούμενο βάθος ο λεγόμενος «καθρέφτης».

   Μια αισιόδοξη – υπεύθυνη και παράλληλα ρεαλιστική άποψη, μας λέει ότι μπορεί και στο τέλος Φεβρουαρίου, το αργότερο μέσα στον Μάρτιο 2023, να έχουν ολοκληρωθεί οι δυο προβολές μετώπων της σήραγγας και να είναι έτοιμες για διάτρηση!

   Προσωρινό εμπόδιο η καθυστέρηση παροχής ρεύματος (Η/Ε) απαραίτητου κυρίως να δουλέψουν τα μηχανήματα διάτρησης μέσα στη σήραγγα. Οι τωρινές απαιτήσεις σε Η/Ε αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα με γεννήτριες. Η παροχή Η/Ε απαιτεί  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, για την παραχώρηση του χώρου του εργοταξίου, απόφαση που αναμένεται να παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΙΝΩ:

  - Τον εμπνευστή του έργου αείμνηστο Καστοριανό πολιτικό Κώστα Σημαιοφορίδη, καθώς και τις οργανώσεις και τα πρόσωπα που κράτησαν άσβεστη από το 1992 τη φλόγα της πίστης τους στο έργο!

  -Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις και πιέσεις που δέχθηκε από τους  «γνωστούς-αγνώστους» για να μην γίνει ποτέ το έργο, δεν έκανε πίσω!

  -Τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο που στάθηκε παλληκάρι σε όλες τις φάσεις διεκδίκησης του έργου!

  -Την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, το άγρυπνο μάτι της φροντίδας και επίβλεψης της προόδου του έργου!

  -Τον Δ/ντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Καστοριάς Στέλιο Κοτσάκο για την καθοριστική & διαχρονική προσφορά του, σε όλες τις φάσεις του έργου! Τους συντοπίτες μηχανικούς Γ. Εμμανουηλίδη και Ν. Τσεβεκίδη, της Εγνατίας Οδού Α.Ε. που είναι η επιβλέπουσα της κατασκευής του έργου, για το αδιάκοπο ενδιαφέρον τους. ΟΛΟΥΣ όσους έβαλαν και βάζουν ένα λιθαράκι για να τελειώσει το έργο!

   Σημαντικό είναι να μην να ξεχνάμε ότι το έργο προϋπολογισμού 71 εκ ΕΥΡΩ, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας (2014-2021), χρήματα χαμένα για την περιοχή αν δεν μπορούσε να τα απορροφήσει έγκαιρα για ένα μεγάλο και ώριμο (το μοναδικό!) από πλευράς μελέτης έργο, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή!  Και όμως αυτά τα χρήματα κάποιοι δεν συναίνεσαν (ένας μάλιστα αρνήθηκε) με την ψήφο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο να τα πάρουν, για να πραγματοποιηθεί ένα τόσο σπουδαίο και χρήσιμο από πολλές πλευρές έργο. Ένα έργο που θα φέρει για πάντα κοντά τους κατοίκους δυο πόλεων και δυο περιοχών !!!
ΦΩΤΟ  από την πρόοδο του έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου