Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οι New York Times μηνύουν την ΕΕ για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για ....την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει μηνύματα κειμένου μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO.

Οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η ΕΕ.

Η μήνυση ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα. Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.



Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».

Η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε προηγουμένως μια σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για τον COVID-19 που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το POLITICO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου