Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Ελπίδες για λύση στην κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου

Με απλά λόγια: Η Θεσσαλονίκη, εδώ και 40 χρόνια απαιτεί και σχεδιάζει τα ΔΥΟ πιο απαραίτητα έργα της (πιο απαραίτητα κι απ΄το Μετρό): Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, καθώς το "Θεαγένειο" πάλιωσε και "φράκαρε" και Νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Πρόκειται για... δύο Νοσοκομεία, που έπρεπε να έχει η πόλη από το 1980, αλλά ...
Τελικά, βρέθηκε λύση για το ένα από τα δύο Νοσοκομεία: το Παιδιατρικό. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανέλαβε με δωρεά του να χτίσει το Παιδιατρικό. Κάνανε οι άνθρωποι έναν διαγωνισμό, έφτιαξαν τα σχέδια, κοστολόγησαν το Νοσοκομείο στα 300 εκ. (τους τοίχους) και είπαν στους εργολάβους "δώστε μας προσφορές, πόσο θα κοστίσει". Οι εργολάβοι έδωσαν προσφορές όμως , ακριβές. Είπαν "εμείς για να χτίσουμε αυτό που μας ζητάτε θέλουμε 450 εκ." Κι έτσι το ΙΣΝ ακύρωσε το διαγωνισμό.



Αιφνιδιασμό προκάλεσε σε κυβερνητικά στελέχη και φορείς της Θεσσαλονίκης η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το πρωί της Πέμπτης, για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορά την ανέγερση του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και των Γενικών Νοσοκομείων Κομοτηνής και Σπάρτης, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών που υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους αναδόχους.

Η ανακοίνωση των δωρητών, το πρωί της Πέμπτης, βρήκε πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο να συσκέπτεται στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης, μεταξύ αυτών και έργα που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της υγείας. Η παρούσα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση για την κατασκευή και των τριών νοσοκομείων.

«Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά πιστεύω ότι θα βγάλουν τον διαγωνισμό ξανά για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες τιμές, ώστε να γίνουν και τα τρία νοσοκομεία, που είναι θέληση όλων μας να γίνουν», είπε, κατά την επίσκεψή της στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, όπου έχει χωροθετηθεί η ανέγερση νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.


Παρόμοια αισιοδοξία διατυπώνουν, μιλώντας στο iatronet.gr και εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων. Ο πρόεδρος της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας εκτιμούν πως το Παιδιατρικό που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Ο τελευταίος, με την επιπλέον ιδιότητα του μηχανικού, επί σειρά ετών προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως αναμενόμενη, λόγω της αύξησης κατά τουλάχιστον 50% των τιμών στα συμβατικά έργα υποδομής.
ΑΠΘ: Το νοσοκομείο έχει πολλή ενέργεια πίσω του


Το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ έχει «αγκαλιάσει» από την αρχή το εγχείρημα της δημιουργίας Παιδιατρικού Νοσοκομείο, που λείπει από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρόεδρός του, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους των δωρητών και τους έπεισε για τα οφέλη μετατροπής του σε Πανεπιστημιακό, κάτι που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

«Κατάλαβαν την υπεραξία που μπορεί να δώσει στο εγχείρημα ένα Πανεπιστήμιο σαν το ΑΠΘ και έτσι προστέθηκαν στον σχεδιασμό αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, ερευνητικούς χώρους και άλλες δομές», λέει στο iatronet.gr ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει: «Σκεφτείτε μόνο την εξωστρέφεια που θα προσδώσουν οι φοιτητές του αγγλόγλωσσου τμήματός μας, από 23 χώρες των 5 ηπείρων, που θα εκπαιδευτούν εκεί και θα επιστρέψουν στις χώρες τους με παραστάσεις και σημείο αναφοράς ένα τέτοιο νοσοκομείο».


Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει ως δυσάρεστη εξέλιξη την ακύρωση του διαγωνισμού, όμως εκτιμά πως αυτή απλά θα «πάει πίσω» το χρονοδιάγραμμα χωρίς να ακυρώσει το έργο. «Δε νομίζω ότι θα χαθεί. Υπάρχει πολλή ενέργεια και διάθεση πίσω από αυτό το νοσοκομείο, ενώ οι άνθρωποι που ασχολούνται είναι επαγγελματίες, δεν είναι τυχαίοι στον χώρο της υγείας και των μεγάλων κατασκευών», σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει την σημασία δημιουργίας αυτόνομου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα: «Ο παιδιατρικός ασθενής είναι ιδιαίτερος ιατρικά, δεν είναι μια μικρογραφία του ενήλικα. Έχει νόημα τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι αυτόνομα και όχι απλά παιδιατρικές κλινικές ενταγμένες στον ιστό ενός συστήματος υγείας, που καλά κάνουν και υπάρχουν στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Ακόμα και η ψυχολογία του παιδιού είναι διαφορετική. Αυτό είναι ένα στολίδι που σχεδιάστηκε με μεράκι, ώστε να μη μοιάζει με νοσοκομείο. Έχει παιχνίδι, χρώμα, είναι ενωμένο με τη φύση, έχει πράσινο, έχει φως».
3η ΥΠΕ: Φαινόμενα των καιρών, πιστεύω θα βρεθεί τρόπος

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, αναγνωρίζει τους αντικειμενικούς λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι τα έργα δεν θα ακυρωθούν. «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερός μας ευεργέτης. Τι μπορεί να πει κανείς για αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν κάνει δεκάδες δωρεές και στο Ιπποκράτειο, και στο ΑΧΕΠΑ που θα κάνουμε εγκαίνια σύντομα, στην Αλεξανδρούπολη το PET-SCAΝ που κάνουμε δοκιμές, ένα από τα έξι στη χώρα, και άλλα πολλά. Ευτυχώς είναι κι αυτοί και τους ευχαριστούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος με τις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής και του μεταφορικού κόστους. Είναι φαινόμενα των καιρών. Είμαι σίγουρος ότι το Ίδρυμα θα βρει τον τρόπο και τα νοσοκομεία θα γίνουν».
Π. Μπίλλιας: 50% πάνω το κόστος κατασκευής



Στους τεχνικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο συζητιόταν το ενδεχόμενο να δοθούν πολύ ψηλότερες προσφορές από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί για την κατασκευή του έργου. «Το κόστος κατασκευής στα συμβατικά έργα έχει αυξηθεί τουλάχιστον 50%, λόγω της αύξησης των υλικών, αλλά και των εργατοτεχνικών. Κι ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ώστε να ελπίσουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωση», λέει στο iatronet.gr ο ανιπεριφερειάρχης Υποδομών, Πάρις Μπίλλιας, που γνωρίζει την αγορά ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Σίγουρα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω ότι το Ίδρυμα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα βρει τις λύσεις ώστε να γίνουν τα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης που είναι υπερτοπικό και αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα», προσθέτει.
Το χρονοδιάγραμμα και τα πρόδρομα έργα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, όπως παρουσιάστηκε στην 5η Ενημερωτική Εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ΙΣΝ τον περασμένο χρόνο, οι εργασίες κατασκευής των τριών νοσοκομείων σχεδιάζονταν να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2023, με προβλεπόμενο πέρας εργασιών τον Δεκέμβριο του 2025.

Τον περασμένο Οκτώβριο υπογράφηκε η σύμβαση του υπουργείου Υποδομών με τον ανάδοχο για την κατασκευή υποστηρικτικών έργων πρόσβασης στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που έχει χωροθετηθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή-βελτίωση της οδικής σύνδεσης, σε μήκος 5,41 χλμ, καθώς και συνοδά έργα, ενώ στο αντικείμενο περιλαμβάνονται επιπλέον η κατασκευή δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων, η βελτίωση υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, η αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου, καθώς επίσης και η κατασκευή δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα δίκτυα της πόλης. Παράλληλα, μελετάται από την Περιφέρεια η χάραξη νέου δρόμου που θα ενώνει το Φίλυρο με την εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης στο ύψος του ΤΙΤΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου