Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Σελίδες επί σελίδων γράφονται κάθε μέρα. Αναλύσεις επί αναλύσεων σε όλα τα ΜΜΕ για το τί μας συμβαίνει και πού οφείλεται. Πολλή φλυαρία. Αυτός  είναι ο λόγος που ενθουσιάστηκα με το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  της 26.02.2023. Σε μερικές αράδες η κατάσταση της χώρας. Το αντιγράφω:

«Οι ρίζες της χρεοκοπίας

Όποιος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία έρχεται αντιμέτωπος με τις συσσωρευμένες μεγάλες παθογένειες της χώρας: την εγγενή φαυλότητα του πολιτικού συστήματος, την ανεπαρκή δημόσια διοίκηση,  τη διαφθορά και τη ροπή προς τη δημοσιονομική χαλάρωση, το κρατικοδίαιτο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Το έργο είναι σισύφειο και έτσι το νιώθουν όσοι το επωμίζονται. Όλα τα κόμματα και οι βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές  από τη δεκαετία του 1980 και μετά έχουν ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Ήταν εδραιωμένες συμπεριφορές και μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα , που οδήγησε στον γκρεμό. Το εύκολο, υπεραπλουστευτικό και άδικο είναι να στοχοποιεί κάποιος τον Α ή τον Β πρωθυπουργό ως αποκλειστικά υπεύθυνο. Το δύσκολο είναι να ξεριζώσει από το DNA της κοινωνίας και των πολιτών τα συστατικά που μπορούν εύκολα να μας ξαναφέρουν στο χείλος της χρεοκοπίας κάποια στιγμή στο μέλλον».      

Σώτος

Υ.Γ. 1] Αντιστάθηκα με επιτυχία στη σκέψη να αντικαταστήσω στον τίτλο του άρθρου τη λέξη ρίζες με τη λέξη μίζες.

2] Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται χαμός με τις θέσεις Πολάκη κατά δικαστών και δημοσιογράφων εξ αφορμής [ή  επ’ αφορμή που λένε οι μορφωμένοι] της καταδικαστικής απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά. Η δήλωση Σπίρτζη ότι θα φέρουν «τη Δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο», σε τί διαφέρει;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου