Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Πού έγινε ο σεισμός

 Τον Μάρτιο του 2003 βρέθηκα στην περιοχή του Γκαζίαντεπ, που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Γι' αυτό και εφιστώ την προσοχή όλων όσοι σχολιάζουν: η ευρύτερη περιοχή είναι...

μία αμιγώς Κουρδική περιοχή! 

Σε Σανλιούρφα, Μάρντιν, Γκαζίαντεπ, Ισκεντερούμ, Οσμανίγιε τους μόνους Τούρκους που θα συναντήσεις είναι είτε οι διορισμένοι Δήμαρχοι, είτε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και "τζανταρμάδες"...

Τουλάχιστον το 2003 η περιοχή έδινε την εικόνα μίας χώρας υπό κατοχή! Στους οδικούς κόμβους υπήρχαν στρατιωτικά μπλόκα, με άρματα και πάνοπλους στρατιώτες, που έκαναν μέχρι και σωματικούς ελέγχους σε όσους ταξίδευαν από ένα χωριό στο άλλο!

Μέσα σε πόλεις και χωριά οι άνδρες των αρχών ασφαλείας προκαλούσαν την αποστροφή του πληθυσμού όπου εμφανίζονταν. 

Έμεινα στην περιοχή μία εβδομάδα. Διανυκτέρευα σε ένα Μοτέλ έξω από το Γκαζίαντεπ, όπου γνώρισα καθημερινή φιλοξενία που με σκλάβωσε! Οι περισσότεροι από όσους γνώρισα είχαν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία, περίπου εκτοπισμένοι στην Κύπρο και αγαπούσαν τους Έλληνες, επειδή έβλεπαν ότι αποτελούν στόχο της πολιτικής Ερντογάν, όπως και οι ίδιοι. 

Οι Κούρδοι, νέοι, γέροι και παιδιά έστρεφαν με αηδία το βλέμμα τους από την άλλη, μόλις κάποιος "Τζανταρμάς" περνούσε από μπροστά τους. 

Πολύ μεγάλη εντύπωση μου έκαναν οι Συρορθόδοξες ιερές μονές, που είχαν χτιστεί έξω από το Μάρντιν λίγο νωρίτερα από αυτές του Αγίου Όρους!

Η δημοσιογραφική αποστολή για τον "Αγγελιοφόρο" στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. Είχαμε ενημερωθεί ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εισέβαλαν στο Ιράκ από εκεί και πήγαμε, μαζί με τον σνάδελφο Χρίστο Τελίδη (του "Έθνους"), για να καλύψουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο Ερντογάν, μέσα από τα ανατολίτικα παζάρια του, τα έσπασε την τελευταία στιγμή με τις ΗΠΑ και δεν επέτρεψε τη μεταφορά στρατευμάτων τους στην περιοχή, αφήνοντας μας χωρίς δημοσιογραφικό αντικείμενο...


Κείμενο του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολαΐδη, στη σελίδα του στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου