Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

«Μπάρμπαρα»: Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους – Αυστηροί έλεγχοι

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της κακοκαιρίας με την ονομασία BARBARA/ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ που αναμένεται να... επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση» ενώ τόνισε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ από αύριο το πρωί θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρνάρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών φαινομένων τους. Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε προτού ξεκινήσουμε πρώτα ενημερωνόμαστε α) για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας β) για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Είναι επίσης εξίσου απαραίτητη κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σχετικές πληροφορίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», επισήμανε ο κ. Αρτοποιός.

Σημειώνεται ότι νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα.

Η πρόγνωση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ο μετεωρολόγος του σταθμού Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται γρήγορα που θα απασχολήσουν το σύνολο της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα θα είναι ο υψηλός παγετός -σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί και ολικός παγετός, που θα έχει υψηλή διάρκεια, ενδεχομένως και μέχρι την επόμενη Πέμπτη.


Η πρόγνωση ανά ημέρα

Αύριο Σάββατο, τα ξημερώματα θα ξεκινήσουν τα χιόνια στη Βόρεια και Κεντρική χώρα. Νωρίς το πρωί, από τις 8:00 και έπειτα οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου και θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο. Στη συνέχεια προς τις 11 το πρωί, θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός και από το μεσημέρι και έπειτα, όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα ξεκινήσει το κυρίως κύμα κακοκαιρίας. Από το απόγευμα και έπειτα θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ένα μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική. Προς τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, με μια μικρή όμως υποχώρηση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας «καθαρίζει», με την κακοκαιρία να χτυπά μέρος της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Σποράδες), της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Το πρωί της Κυριακής, η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττική, με την εικόνα να παραμένει ίδια και το μεσημέρι και το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία και στην Εύβοια. Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα Βόρεια Προάστια να επηρεάζονται. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας προς τις 23:00, αλλά και προς τα Νότια Προάστια. Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλει πολύ προσοχή, στο σύνολο του νομού Αττικής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και χιονοστρώσεις», εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Τη Δευτέρα, ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας μεταφέρεται προς το Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει και η Αττική και η Εύβοια στο πεδίο, με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται σε αρκετά σημεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου