Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

"Δεν είναι απαραίτητο να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο"

 «Δεν είναι απαραίτητο να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσουμε πριν το σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή»
Υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του στη... Süddeutsche Zeitung,ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας (Jurgen Habermas) ένας από τους λίγους εναπομείναντες πνευματικούς ανθρώπους στην Ευρώπη.
Ο Χάμπερμας απευθύνεται σε όλους τους Δυτικούς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάδυση μιας ολοένα και εντεινόμενης πολεμόχαρης ρητορικής από τη Δύση.
Το άρθρο προκάλεσε τις αντιδράσεις των απανταχού Σβαμπ και Χαράρι που ακόμα και ο μετριοπαθής αντίλογος από έναν διάσημο φιλόσοφο είναι γι αυτούς ''επικίνδυνος᾽᾽ εφόσον συνιστά σκέψη που μπορεί να μεταδοθεί.
Τι λέει όμως ο φιλόσοφος ώστε να δικαιολογούνται αντιδράσεις;
(το δημοσίευμα στα σχόλια)
«Το σημαντικότερο, λέει ο Χάμπερμας, είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποτραπεί μια επιμήκυνση του πολέμου, που θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές και καταστροφή».
Η επιμήκυνση του πολέμου, όπως επισημαίνει είναι ένα σενάριο που θα υποχρεώσει τη Δύση «είτε να παρέμβει ενεργά στον πόλεμο ή να αφήσει την Ουκρανία στη μοίρα της, ώστε να μην επαναληφθεί ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων...Η αύξηση των παραδόσεων όπλων μας με την προοπτική μιας νίκης με κάθε κόστος έχει αναπτύξει τη δική της δυναμική, που ριψοκινδυνεύει να μας κάνει να διαβούμε το κατώφλι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου...
...Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι νομικά υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφαλείας των πολιτών τους και φέρουν επίσης ηθική ευθύνη για το θάνατο και την καταστροφή που προκλήθηκε από τα δυτικά όπλα – ανεξάρτητα από τη στάση του ουκρανικού λαού....
...Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να οργανωθούν διαπραγματεύσεις, καταλήγει ο φιλόσοφος.... Τα δεινά και οι θάνατοι που προκαλούνται από τις μάχες κινδυνεύουν να σκληρύνουν περαιτέρω τις θέσεις και των δύο πλευρών και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο στο μέλλον να βρεθεί «ένας αποδεκτός συμβιβασμός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου