Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την φονική κακοκαιρία στην Εύβοια

Η περυσινή πυρκαγιά αποψίλωσε τα δάση, με αποτέλεσμα, δυό ποτάμια να ξεχειλίσουν και να "πνίξουν" χωριά.
Ν. Χαρδαλιάς: Αν είχε ενεργοποιηθεί το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών 
Για πέντε νεκρούς και δύο αγνοούμενους από τις φονικές ...πλημμύρες στην Εύβοια έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο ηλικιωμένοι, ένας 86χρονος και μία 85χρονη από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός, άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να ξεφύγουν από την ορμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

 «Είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει και χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε». 

 «Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, η σκέψη μας σε όσους δεν τα κατάφεραν» πρόσθεσε και ευχαρίστησε όσους έδωσαν «τιτάνιο αγώνα» - όπως είπε - για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας. Ανέφερε ακόμη πως ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά «έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες», σημειώνοντας πως «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά».

 «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία... Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα. Ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» συμπλήρωσε. 

 Ερωτηθείς «γιατί δεν λειτούργησε το 112» απάντησε πως αν είχε ενεργοποιηθεί «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», καθώς όταν βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοια φαινόμενα «δεν μπορείς να ζητάς εκκένωση γιατί μπορεί να υπάρξει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές». 

 Επισήμανε παράλληλα πως το «112» δεν είναι «εργαλείο διά πάσα νόσο» και πρόσθεσε πως αυτοί που ασκούν κριτική δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν. 

 Στις πληγείσες περιοχές τη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης 

 Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί αύριο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter. «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή» έγραψε. 

 Σημειώνεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τ. Θεοδωρικακος: Πολύ δύσκολη μέρα Σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικακος. 

 «Πολύ δύσκολη μέρα στην Εύβοια. Επιχείρηση διάσωσης πολλών συνανθρώπων μας είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Είναι επί τόπου δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της αυτοδιοίκησης» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. 

 495 κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας - Απεγκλωβίστηκαν 47 άτομα 

 Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική μέχρι το μεσημέρι το τηλεφωνικό της κέντρο είχε δεχθεί συνολικά 495 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως για την άντληση υδάτων, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην κεντρική Εύβοια. Οι κλήσεις αφορούσαν κυρίως την ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

2 σχόλια:

  1. Αν η γενική Γραμματεια παίρνει πρόβλεψη από το μετεο ακόμη θα την περίμενε την καταιγίδα ο κρατικός μηχανισμός.
    Παρακολουθώ εδώ και μέρες τις προβλέψεις του εν λόγω site και δεν έχουν πέσει μέσα ούτε στην πρόβλεψη του παρόντος ή μιας ώρας πριν. Εδώ και μέρες βρέχει και ρίχνει τα άντερα του και το μετεο μιλάει για λίγα σύννεφα και κάπου κάπου πετάει μια μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής που την τραβολογάει μπρος πίσω στις ώρες. Έτσι κι εγώ γίνομαι μετεωρολόγος. Εκτός αν έκλεισε το μαγαζί λόγω διακοπών και έκαναν κοπυ πάστα τις περσινές προβλέψεις.
    Καλύτερα να ρωτούσαν βοσκούς στα βουνά.
    Θα ήταν πιο έγκυροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντας απασχολημένοι με την ΠΑΡΑΜΥΘΑ του κολοκυθοϊοού, δεν είχαν χρόνο ν' ασχοληθούν με την πολιτική προστασία οι σατανιασμένοι χαλιαμπάληδες χαρδαλιάδες. Η αγχόνη του ιούδα τους περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή