Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης 19/8. Τριψήφιος ο αριθμός των μολύνσεων για ακόμα ένα ...

24ωρο.

217 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (19/8), μία ημέρα μετά το αρνητικό ρεκόρ των 269 μολύνσεων.

Από αυτά, τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση, το νέο σύνολο των περιστατικών του ιού είναι 7.684.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 28, ενώ καταγράφηκαν και 3 νέοι θάνατοι.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (19/8)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7684, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

1765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.

Επιπλέον μέτρα «τύπου Πόρου» και σε Μύκονο - Χαλκιδική

Στο μεταξύ, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε Μύκονο και Χαλκιδική έφερε έκτακτα μέτρα για 10 ημέρες, από τις 21 μέχρι τις 31Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν για τις δύο περιοχές.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά σε συνεννόηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα και απόφαση του Βασίλειου Παπαγεωργίου, λαμβάνονται τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19»:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Η Γενική Γραμματεία θυμίζει ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις επτά της επομένης.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους».

Σημειώνεται πως με μηνύματα μέσω του «112» στα κινητά τηλέφωνα, σε Μύκονο και Χαλκιδική, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τον κόσμο για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις δύο περιοχές και καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, για να ανακοπεί η εξέλιξη της επιδημίας.

Τα μηνύματα είναι γραμμένα στα ελληνικά και αγγλικά και αναφέρουν: «Επείγουσα ειδοποίηση. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 19-08-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 (αναφέρει τη Μύκονο και την Χαλκιδική αντίστοιχα). Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Δεύτερο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη εστία της πανδημίας

Την ίδια ώρα, συναγερμό προκαλεί στις υγειονομικές αρχές και η νέα εστία διασποράς του κορονοϊού σε γηροκομείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου θετικοί στον νέο ιό εντοπίστηκαν συνολικά 15 τρόφιμοι από τους 45 που διαμένουν στη μονάδα και επτά εργαζόμενοι από τους 30.

Η διοίκηση της μονάδας ζήτησε την παρέμβαση του ΕΟΔΥ στις 15 Αυγούστου, όταν και αντιλήφθηκε την ύπαρξη ύποπτης συμπτωματολογίας στο χώρο της δομής, οπότε και εντοπίστηκαν οι πρώτες 12 μολύνσεις.

Από το σύνολο των φορέων του ιού στον οίκο ευγηρίας, οι 12 μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», τρεις στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και ένας στο «Παπανικολάου», σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι διαμένοντες τίθενται σε περιορισμό παρά το γεγονός ότι ήταν αρνητικοί σε τεστ των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Εξάλλου, το προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό και οι εργαζόμενοι που απέμειναν, δεν πηγαίνουν στα σπίτια τους μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας τους, αλλά μένουν σε κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ιδιοκτήτριας της μονάδας, που βρίσκεται δίπλα στο γηροκομείο.

Σημειώνεται πως η μόλυνση φέρεται να προέκυψε αφότου κάποιος από τους τρόφιμους επισκέφθηκε εξωτερικό ιατρείο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλον οίκο ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι, επίσης στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη καταλήξει συνολικά έξι ηλικιωμένοι μετά τα πολλαπλά κρούσματα εντός του. Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει μάλιστα διατάξει τη διενέργεια προανάκρισης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, με την αντιπολίτευση να εκφράζει ήδη επιφυλάξεις. Επίσης, οι ειδικοί για τον κορονοϊό επισημαίνουν πως η κρίσιμη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της επιστροφής στα θρανία παραμένει σε εξέλιξη.

Τα σχολεία «θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου», ωστόσο «οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. «Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο», δήλωσε ο ίδιος στον Τ/Σ Open.

Από την άλλη, «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας», προσέθεσε.

Οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνουν ανοιχτά την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αποβεί καταστροφική επιλογή, «γιατί είναι προφανής η υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success-story που ήδη έχει καταρρεύσει, αλλά και η υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση».

2 σχόλια:

  1. https://youtu.be/32g8nvHQ434
    https://www.youtube.com/watch?v=32g8nvHQ434

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα πόσες χιλιάδες τεστ για κολοκυθοϊό βρήκατε 217 «νέα» «κρούσματα», ρε μπαγλαμάδες του εοδυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή