Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Μαγκουαϊρισμός και νοοτροπίες

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


             Ο αρχηγός τής ποδοσφαιρικής ομάδος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνελήφθη στη Μύκονο για διάπραξη ήσσονος σημασίας αδικήματος [βιαιοπραγία;], οπότε διέπραξε άλλο ένα ήσσονος σημασίας αδίκημα [αντιστάθηκε στη σύλληψη] και ένα τρίτο μέγιστης, κατ’ εμέ, σημασίας αδίκημα:

αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τους αστυνομικούς, ώστε να μην τον συλλάβουν.

          Το δικαστήριο  τον κήρυξε ένοχο και για τα τρία αδικήματα, ενώ ο καταδικασθείς δήλωσε ότι είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Εγώ να δεχθώ, ότι έγινε παρεξήγηση και δεν διέπραξε το πρώτο αδίκημα, οπότε δικαίως αντιστάθηκε στη σύλληψή του θεωρών εαυτόν θιγόμενο. Ως εδώ καλά. Η δωροδοκία, όμως, τον κάνει θύμα; Επειδή είναι μεγάλη μούρη και έχει παρά με ουρά θεώρησε ότι βρίσκεται σε κάποια από τις παλαιές αποικίες της χώρας του, όπου τα παίρνουν και τα όργανα της τάξεως πέραν από τους πωλητικούς και τους παρατρεχάμενούς τους, εν γένει δε τα μικρά και μεγάλα Αρχίδια;

         Ο αρμόδιος της εθνικής ομάδος της Αγγλίας τον απέκλεισε από τη συμμετοχή στην ομάδα, ενώ η Μάντσεστερ Γουνάιτεντ εξετάζει το ενδεχόμενο να του αφαιρέσει τον τίτλο του αρχηγού της ομάδος.

       Θαύμασα την ταχύτητα, με την οποίαν αντέδρασαν οι Άγγλοι αρμόδιοι στο άκουσμα της καταδίκης του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή.  Δεν αναλογίσθηκαν ουδ’ επί στιγμήν, ότι είναι ενδεχόμενο να είναι αθώος ο καταδικασθείς και ότι θα πρέπει να αναμένουν την κρίση του Εφετείου. Τίμησαν, έτσι, την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάνουν  για την αγγλική  Δικαιοσύνη. Θεώρησαν δεδομένο, ότι δεν μπορεί να συνωμότησαν οι πάντες, για να τιμωρηθεί ο Μαγκουάιρ.

       Φαντάζομαι ότι στην απόφαση για τον αποκλεισμό του τυπάκου από την εθνική Αγγλίας εβάρυνε το αδίκημα της δωροδοκίας που δείχνει το ανήθικον του χαρακτήρος του. Η εμπλοκή σε έναν καυγά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Η κακιά η ώρα που λέμε. Αλλά η δωροδοκία δεν είναι κάτι τυχαίο. Δείχνει νοοτροπία.  Νοοτροπία, την οποία δεν δέχεται η νοοτροπία και της ποδοσφαιρικής Αγγλίας.

      Λαμβανομένων υπόψιν των μέχρι σήμερον ηθών και εθίμων του ελληνικού ποδοσφαίρου αδυνατώ να φαντασθώ τί θα γινόταν, αν καταδικαζόταν μέλος της ελληνικής εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδος π.χ. στη Λιθουανία για απόπειρα δωροδοκίας αστυνομικού.

Σώτος     

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου