Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Καλλίτερα θα το διάβαζε ο Αλαίκσοις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Οι επιδόσεις του αριστερού [λέμε και καμμιά μ…. να περνάει η ώρα] Αλαίκσοις εις την αγγλικήν είναι γνωστές. Εξ ίσου γνωστές είναι και οι ξεφτίλες που υποστήκαμε ως χώρα, όταν βρέθηκε ως πρωθυπουργός στο εξωτερικό και αμόλαγε τις αγγλικούρες του επιμένοντας να χρησιμοποιεί μια ....άγνωστη σ’ αυτόν κατά 99% γλώσσα. Βλέπεις, όταν οι συνομήλικοί του έλιωναν στο διάβασμα, ο Αλαίκσοις αγωνιζόταν για την ισότητα όλων, την οποίαν εν τέλει επέτυχε όσον αφορά τη μάσα των λαμογίων.

Χθες, λοιπόν, λάβαμε όλοι [;] στο κινητό μας μήνυμα από το 112 σχετικό με τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε, για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του κορωναϊού.

Δεν είχα προλάβει, να ολοκληρώσω την ανάγνωση του μηνύματος, όταν άρχισα να ακούω μία φωνή να το διαβάζει. Σωστόν σκέφτηκα. Για όσους έχουν πρόβλημα όρασης. Και τότε έπαθα την πλάκα μου. Θα προσπαθήσω να αποδώσω ακριβοδίκαια την προφορά τής αναγνώστριας ως προς το αγγλικό τμήμα του μηνύματος.

«Σιβιλ προτεξιον γκρις σεβεντιν ειτ του θάουσαντ εντ τουεντι. Εκζερσις κάουσιον ντουρινγκ γιουρ ριτερν τραβελ φρομ βακατιον. Κοβιντναιντιν σπρεαντ ρισκ ις ινκρεασεντ. Αβόιντ κοντακτ γουιδ βαλνεραμπλ ιντιβιντουαλς. Φολοου προτεκτιβ αντβις».

Χάθηκε ένας αγγλομαθής, να διαβάσει με στοιχειώδη προφορά το μήνυμα; Όλοι σε άδεια; Ούτε ένας δεν βολτάριζε στο πεζοδρόμιο; Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αυτό θα πει αιπηταιλεικώ κράτως. Είμαι σίγουρος πως αν ζητούσαν από τον Αλαίκσοις να διαβάσει το μήνυμα, θα προσφερόταν πάραυτα σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρισκόταν και θα τα κατάφερνε καλλίτερα, Ούτε αυτό δεν σκέφτηκαν οι αρμόδιοι;

Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να πρόκειται για κάποιου είδους αυτόματη τεχνητή ανάγνωση. Αλλά γιατί σωστή στα ελληνικά και της πλάκας στα αγγλικά;

 

Σώτος


3 σχόλια:

  1. +1
    Προφανώς ήταν (δεν το άκουσα) φωνή κάποιου λογισμικού TTS και το πλέον πιθανότερο (αν τα ελληνικά διαβάστηκαν με αποδεκτή προφορά) να χρησιμοποίησαν την ίδια χωρίς καμιά παραμετροποίηση (κάθε τέτοιο πρόγραμμα "συνοδεύεται" και από διαφορετικές φωνές) και γι αυτό να ακούστηκε σαν την ξαδέλφη του Τσίπρα.
    Υ.Γ.
    Δωρεάν TTS δοκίμαζα από την εποχή που είχα Windows και θυμάμαι που μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα από 4 γυναικείες και 4 ανδρικές φωνές, ποια μου άρεσε καλύτερα (μόνο στα αγγλικά τότε, τα ελληνικά τα διάβαζε με κόλπο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΗΖΕΤΕ ΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΑΛΕΞΗ(ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΕΚΣΙ)ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΠΙ ΠΑΣΤΕ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΒΑΡΥΜΑΓΚΑ ΤΗΣ ΟΚΑΣ ΠΟΛΑΚΗ. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή