Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ήταν κάποτε μια τράπεζα - Οι 40 τράπεζες στην Ελλάδα που ...εξαφανίστηκαν


Ιονική και Λαϊκή, Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, Millenium, Αγροτική ..... κι άλλες 36 τράπεζες εξαφανίστηκαν από το χάρτη τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τη διετία 1998-1999 η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση της Μακεδονίας – Θράκης, της Τράπεζας Χίου, της Credit Lyonnais Greece και του δικτύου της National Westminster στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση της ΕΤΒΑ.


Η ΕΤΕ απορροφά την Εθνική Κτηματική το 1998 και την ΕΤΕΒΑ το 2002.

Την τετραετία 1997-2000 η Eurobank εξαγοράζει και συγχωνεύεται με την Ίντερμπανκ Ελλάδος και την Τράπεζα Κρήτης.

Αποκτά, επίσης, ποσοστό συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών και το 1999 ολοκληρώνει τη συγχώνευσή της. Το 2000 συγχωνεύεται με την Τράπεζα Εργασίας και μετονομάζεται σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

Το 1999 η Alpha Bank εξαγοράζει το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, που κατείχε τότε η μητρική της Εμπορική Τράπεζα.

Η Ιονική, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της εποχής της, ήταν και η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα, με ημερομηνία ίδρυσης το 1839 στην Κέρκυρα.

Οι ιδιωτικές πλέον ελληνικές τράπεζες καλύπτουν στη 10ετία 1998-2007 το 80% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε όρους ενεργητικού.

Ιανουάριος 2008 – Απρίλιος 2018: Οι εν λειτουργία τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εξυγιάνσεων, μειώθηκαν από 64 σε 38 ενώ αποχώρησε σχεδόν το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης λιανικής πελατείας, εκτός της HSBC και της Citibank.

Μεταξύ των ξένων τραπεζών, που αποχώρησαν, συγκαταλέγονται οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale, οι οποίες πούλησαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα σε ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Το ίδιο συνέβη και με την πορτογαλική Millennium BCP η οποία προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013.

Μέσα σε μία πενταετία 21 πιστωτικά ιδρύματα έπαυσαν να λειτουργούν στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 επτά εμπορικές και επτά συνεταιριστικές τράπεζες τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης.

Μεταξύ αυτών η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με ενεργητικό 14,7 δισ. ευρώ και δάνεια – στεγαστικά, σε ποσοστό 51% – καλής ποιότητας και απόδοσης, η ΑΤΕ συνεισέφερε κεφάλαια στην Πειραιώς και, βεβαίως, ρευστότητα, ενώ το ΤΤ από την πλευρά του, βοήθησε την Eurobank με 6,8 δισ. ευρώ δάνεια και 10,5 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank καλύπτουν το 97% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (σε όρους ενεργητικού) από 67,7%, που ήταν το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών στο τέλος του 2007.

8 σχόλια:

  1. Μέσα απο αυτή την αστραπιαία διαδρομή περιγράφτηκε με φανταστική ακρίβεια η χρεοκοπία
    της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χρεοκοπία της χώρας ήταν υπαρκτή ,απλά ζούσαμε με ξένα λεφτά .
      Οι τράπεζες είχαν περισσότερα καταστήματα από τα προποτσίδικα .
      Οι τράπεζες εξυπηρετούσαν και χορηγούσαν δάνεια αντιπαραγωγικά γιατί αντι να ελέγχουν που πάνε τα δάνεια που δινόταν για ανάπτυξη επιχειρήσεων ,με το κατάλληλο δωράκι κλείνανε τα μάτια ,όταν το δάνειο γινόταν σπίτι στη χαλκιδική ή κότερο

      Διαγραφή
    2. ''παραγωγικές κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδος που πήγαν στα γνωστά χέρια''...😆😆😆

      Διαγραφή
  2. H εξαγορά της Αγροτικής από την μικρότερη Πειραιώς με κρατικά λεφτά μάλιστα ήταν ένα από τα αναρίθμητα εγκλήματα του καθεστώτος των σαμαροβενιζέλων.

    Επίσης, η καταναγκαστική συγχώνευση των υγιεστάτων συνεταιριστικών (Πανελληνίου, Δωδεκανήσου) ήταν και αυτή έργο του καθεστώτος των σαμαροβενιζέλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Πειραιώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανήκε και ανήκει στους φίλους σου.
      Με τον ίδιο τρόπο εξαφανίστηκαν όλες οι παραγωγικές κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδος.
      Και όλες αυτές, τράπεζες και επχιειρήσεις πήγαν στα γνωστά χέρια.

      Διαγραφή
  3. Και κάπως έτσι έγιναν συγκυβερνήτες του προτεκτοράτου οι δύο κυρίες φιλάνθρωπες Μαριάννες, ειδικά του Ντον Μπαρντίνο που γρυλλιζει την μητρική της και συλλαβίζει κάτι αγγλικά που της δίνουν γραμμένα. Τουλάχιστον η άλλη έχει κάποια στοιχειώδη παιδεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή