Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Επέστρεψε ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη, γέμισε αυτοκίνητα η λωρίδα του ποδηλατόδρομου της Λ.Καραμανλή !

 Γράφει ο Βασίλης Προκοπίδης

Από τα ξημερώματα σήμερα, υπερδιπλασιάστηκε η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αλλά, ας μείνουμε στον περίφημο ποδηλατόδρομο της Νέας Εγνατίας (ή Λεωφόρου Κ. Καραμανλή επισήμως). Διέσχισα την Καραμανλή λοιπόν, σε όλο της το μήκος, σήμερα Δευτέρα πρωί. 

Εν συντομία, τι είδα:

1. αυξημένη η κίνηση, αλλά όχι προβληματική. Φυσικά, κανείς δεν νοιάζεται για το όριο ταχύτητας των 30 χλμ, αν μπορεί κάποιος να τρέξει με 80, θα τρέξει με 80, άρα θα χουμε ατυχήματα με ανυποψίαστους ποδηλάτες, καθώς ο Έλληνας τρέχει ανάλογα με τα κέφια του κι όχι με αυτά που λέει η σήμανση της οδού.

2. Κόλαση τα στενά, από τους εργαζόμενους επί της Καραμανλή, που ψάχνουν πάρκινγκ. Το βράδυ η κατάσταση θα είναι εφιαλτική, εκτός αν ...παρκάρουν μέσα στον ποδηλατόδρομο ! (το περιμένω, πού θα παρκάρουν τη νύχτα; Είδα ότι δημιούργησαν κάθετη στάθμευση στην Γρηγορίου Ε', αλλά δεν φτάνει)

3. Στο 20λεπτο, που κινήθηκα στη λεωφόρο είδα 1 (εναν) ποδηλάτη (σημειώστε ότι είμαι ποδηλάτης και χρησιμοποιώ κι εγώ την ποδηλατολωρίδα), άρα δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη ζήτηση από ποδηλάτες.

4. το σημαντικότερο όλων: όσοι ξέρουν το δρόμο, θα γνωρίζουν ένα 4ALL στο ρεύμα προς κέντρο , στο οποίο σταματούσαν εκατοντάδες Ι.Χ. για take away καφέ. Από την αρχή, πίστευα πως και πάλι θα σταματάνε και ακριβώς αυτό έγινε. Είναι συνεχώς παρκαρισμένα στη λωρίδα δίπλα από τον ποδηλατόδρομο, από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν τον καφέ τους και να φύγουν. 

Αυτό εδώ δηλαδή σε παλιά εικόνα των google maps , προ ποδηλατόδρομου:


Σε πάρα πολλά σημεία, συνέβαινε το ίδιο, με φορτηγάκια, με Ι.Χ. κλπ, που θέλουν να ξεφορτώσουν ή να πάρουν κάτι από ένα κατάστημα, επί της Λεωφόρου.

Άρα, ποδήλατα λίγα, παραβάσεις πολλές. Πώς θα αστυνομευθεί αυτός ο δρόμος; Πώς δεν θα καταστραφούν οικονομικά, ένα σωρό μαγαζιά, που βασίζονται στο "σταμάτημα του πελάτη για 1 λεπτό"; Οι άνθρωποι επένδυσαν πολλά λεφτά, μπήκαν σε ένα υψηλό ενοίκιο και τώρα καταστρέφονται και θα ΄χουν κάθε δίκιο να ουρλιάζουν.

Φαντάζομαι, ότι οι παραβάσεις από Ι.Χ. που σταματάνε στη διπλανή λωρίδα του ποδηλατόδρομου ή μέσα σε αυτόν (αυτό που δείχνει η φωτογραφία του Ράδιο Θεσσαλονίκη δηλαδή), θα είναι χιλιάδες κάθε μέρα. 

Για να δούμε λοιπόν, πώς θα συμπληρωθεί αυτό το δύσκολο παζλ...

Βασίλης Προκοπίδης, makpress 24/8/20


Υ.Γ. Ο ποδηλατόδρομος της Λεωφ.Νίκης (παραλία) είναι πάρα πολύ καλή κίνηση, την επικροτώ και ως ποδηλάτης και ως ΙΧής. Εκεί, μπράβο Κωνσταντίνε, στην Καραμανλή ....ζόρικα! Μάλλον θα πρέπει να επαναξεταστεί.


τα υπόλοιπα τα έγραψα πολύ έγκαιρα εδώ

Το γράφουμε έγκαιρα, σήμερα 19-7-2020

4 σχόλια:

  1. Το επέστρεψε ο κόσμος είναι σχετικό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και γενικά οσο ο καιρός παραμένει ζεστός βλέπε κατάλληλος καιρός για μπάνιο στην θάλασσα, η Θεσσαλονίκη κυριολεκτικά αδειάζει κάθε Σ/Κ . Πλέον ο κόσμος δεν κάνει της πολυήμερες διακοπές όπως παλιά αντ αυτού την τελευταία δεκαετία και από τότε που ξεκίνησε η κρίση παρατηρείται το φαινόμενο των σύντομων εξορμήσεων σε Χαλκιδική, ασπροβαλτα, καβάλα, Κατερίνη, μέχρι τις παραλίες του πηλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστά, αλλά για Πήλιο, δεν ξέρω κανένα να πετάγεται για Σ/Κ. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τόσα χιλιόμετρα για ένα διήμερο;

      Διαγραφή
  2. Είπαμε Βασίλη. Η βλακεία είναι διαχρονική στον Δήμο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα για κάθε νεοεκλεγμένο Δήμαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον κ Προκοπίδη ,δεν πηγαίνετε συχνά από Λ.Νικης για να δείτε τι γίνετε από το πήξιμο της κίνησης .Ούτε βέβαια θα είδατε ότι μένει ΜΙΑ λωρίδα κυκλοφορίας γιατί κάποιοι δεν ξεχνούν τις παλιές συνήθειες ....
    Kαι αν κάποιος επιλέξει να πάει απο Μητροπόλεως τότε θα κινηθεί πάλι σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ,κατ ουσίαν
    Οσο την Καραμανλή είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε και μάλλον λίγα λέτε .
    Η Δημ Αστυνομία έχει κλείσει το μαγαζί ή δουλεύει σε safe mode ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή