Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Πόση άλλη αντικειμενική ενημέρωση να αντέξω;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης  

       Διάβαζα προ ημερών στο διαδίκτυο, ότι η κυβέρνηση δέχθηκε «ράπισμα», «χαστούκι»,  «ηχηρό μήνυμα» από το Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή μοίρασε χρήμα σε φιλικά προς αυτήν διακείμενα ΜΜΕ αφήνοντας απ’ έξω τους αντιπάλους, όπως το Documento. Χρήμα για την αναμετάδοση της καμπάνιας κατά του κορωναϊού. Άσε που εγώ ο ανόητος πιστεύω πως ....

αυτή η αναμετάδοση έπρεπε να γίνεται δωρεάν ως ελάχιστη προσφορά όλων ανεξαιρέτως τών ΜΜΕ στην κοινωνία.

      Σε πολλές ιστοσελίδες, λοιπόν, υπήρχε η είδηση για κάποια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με αριθμό 85/2020 και ακολούθως η ένδειξη «για να διαβάσετε την απόφαση, πατήστε εδώ». Πάταγα το «εδώ» και δεν γινόταν τίποτε.

https://www.libre.gr/eyropaiki-apofasi-rapisma-sti-lista/

https://www.zougla.gr/politiki/article/siriza-xastouki-apo-to-simvoulio-tis-evropis-gia-tin-kivernisi

https://www.flash.gr/politiki/1667197/lista-petsa-xastouki-apo-to-symvoulio-tis-eyropis-stin-kyvernisi-mitsotaki

 

     Έτσι, ζήτησα τη βοήθεια ειδικών, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Υπάρχει μόνον η καταγγελία της Ένωσης Δημοσιογράφων (IPI), μέλος της οποίας είναι το Documento. Ειδικώτερα, στην ιστοσελίδα https://www.coe.int/en/web/media-freedom/detail-alert?p_p_id=sojdashboard_WAR_coesojportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_col_id=column-4&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3&_sojdashboard_WAR_coesojportlet_alertId=69100052#fom-block-member-replies

υπάρχει η καταγγελία, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωση  της IPI, άρθρο του  press project και άρθρο του documento.

      Το 85/20, λοιπόν, δεν είναι απόφαση, αλλά alert, που μπορεί να κάνει κάθε εταίρος (partner) του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι η IPI, δηλαδή ουσιαστικά ένα post στο facebook που κάποιος  δημοσιογράφος βαφτίζει «Alert», τύπου «στην Ελλάδα παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου». Ίσως ο Κ. Βαξεβάνης να κόπτεται, επειδή, λέει, έχει δοθεί γραμμή από την κυβέρνηση να μη δίνουν οι επιχειρήσεις διαφήμιση στην εφημερίδα του. Ακριβώς όπως γίνεται ανέκαθεν με τα έντυπα που δεν διάκεινται φιλικώς προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Καθότι, όπως είναι γνωστόν, ένα ΜΜΕ δεν επιβιώνει χωρίς διαφήμιση, για να μπορεί να ενημερώνει αντικειμενικά και ακηδεμόνευτα [λέμε και καμμιά μ……. να περνάει η ώρα] το νοήμον κοινό.


            Ακολούθως διάβασα, ότι απερρίφθη αγωγή τού Δημοσίου με αίτημα την κήρυξη παράνομης της εξαγγελθείσας απεργίας τών ΚΕΠ για την 08.08.2020. Και να οι διθύραμβοι και δος του οι έπαινοι κ.λπ. Διαβάζω την απόφαση και διαπιστώνω ότι απερρίφθη η αγωγή, επειδή την άσκησε το Δημόσιο, το οποίο δεν ενομιμοποιείτο να την ασκήσει, αφού τα ΚΕΠ υπάγονται στους Δήμους και το Δημόσιο έχει απλώς την εποπτεία αυτών.  Έπρεπε, λοιπόν, την αγωγή να ασκήσουν οι Δήμοι και όχι το Δημόσιο. Απερρίφθη, δηλαδή, η αγωγή ως ενεργητικώς ανομιμοποίητη κατά τη δικαστηριακή ορολογία και όχι επειδή π.χ. έκρινε το δικαστήριο ότι οι απεργοί είχαν δίκηο. Και εγώ μεν είμαι νομικός και είχα την περιέργεια να  αναζητήσω και ενημερωθώ για τους μη ουσιαστικούς λόγους απόρριψης. Ο απλός, όμως, μη νομικός πολίτης μένει με την εντύπωση ότι η αγωγή απερρίφθη, επειδή ήταν δίκαια τα αιτήματα των απεργών, οι οποίοι και κατήγαγαν επική νίκη κατά του κακού εργοδότη.     

        Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τα ΜΜΕ και την ανάπτυξη [2006/2080(ΙΝΙ)] διαβάζουμε

«21.   καλεί τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο να θέσουν τέρμα κατά κύριο λόγο στη νοοτροπία της ατιμωρησίας όσον αφορά τη βία κατά δημοσιογράφων, διεξάγοντας έρευνες, επιβάλλοντας κυρώσεις στα άτομα που ευθύνονται για επιθέσεις κατά επαγγελματιών του τομέα των μέσων ενημέρωσης και λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας που καθιστούν δυνατό στους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να παρέχουν στους πολίτες βασικές γνώσεις και αντικειμενική πληροφόρηση, προερχόμενες από ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο·»

       Ας θυμηθούμε τον αντικειμενικό, ελεύθερο και ανεξάρτητο Γερμανό δημοσιογράφο που μια ζωή τα έπαιρνε διοχετεύοντας «πληροφορίες» από τη CIA:

https://www.styx.gr/index.php/medianews/15956-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-t%CE%AC-%CE%AD%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-cia-styx-gr

 

      Ας θυμηθούμε και τα άλλα δικά μας καλά παιδιά που είτε απέκρυπταν πληροφορίες είτε τις διαστρέβλωναν. Κατά τα κέφια του αφεντικού, εμφανούς ή αφανούς. Παιδιά που στη συνέχεια μεγαλούργησαν κατακτώντας περίοπτες ή μη, αλλά κερδοφόρες, θέσεις.

https://zeidoron.blogspot.com/2017/08/mega.html

      Άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει, ότι η παιδεία, η μόρφωση, η καλλιέργεια είναι το υπ’ αρ. 1 εργαλείο για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης και του θησαυρισμού των λαμογίων. Η αμορφωσιά βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία.

https://edromos.gr/giati-einai-toso-dyskolo-na-allaksoume-ton-kosmo/

Σώτος

4 σχόλια:

  1. Εύλογη δεν είναι λοιπόν και η επιφύλαξη/απαξίωση με την οποία κάποιοι από εμάς βλέπουμε/διαβάζουμε/ακούμε την ενημέρωση μας- πάντα για το "καλό" μας βέβαια -από τα μέσα αποχαύνωσης για τον κοροϊδοιό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις 100 ειδήσεις σε "ενημερωτικά" sites οι 98 μιλούν για "συναγερμό,κρούσματα,τόσοι εκεί,τόσοι αλλού,νέα μέτρα,καραντίνα,μάσκες παντού,πρόστιμα,"εφιαλτικά σενάρια,πανδημίακαι η μια για το που έκανε διακοπές η Μενεγάκη και η άλλη ίσως να έχει και λίγο από ελληνοτουρκικά.
    Μιλάμε για φουλ της ποιοτικής ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις 100 ειδήσεις σε "ενημερωτικά" sites οι 98 μιλούν για "συναγερμό,κρούσματα,τόσοι εκεί,τόσοι αλλού,νέα μέτρα,καραντίνα,μάσκες παντού,πρόστιμα,"εφιαλτικά σενάρια,πανδημίακαι η μια για το που έκανε διακοπές η Μενεγάκη και η άλλη ίσως να έχει και λίγο από ελληνοτουρκικά.
    Μιλάμε για φουλ της ποιοτικής ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί πας μακριά ; Ας ξαναθυμηθούμε τους έγκριτους δημοσιογράφους στα έγκριτα μέσα που έγραψαν άρθρα για την επίσκεψη Ερντογαν που δεν είχε γίνει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή