Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ...στο Ιόνιο

"Τι σημαίνει για την Τουρκία", "τι μήνυμα δίνει στην Τουρκία" κι άλλες τέτοιες τρίχες γράφουν τα συστημικά ΜΜΕ. Η απάντηση είναι : "κανένα". Όταν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θα δούμε το "μήνυμα".
Την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου στα.... 12 ναυτικά μίλια, από έξι ν.μ. σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.


Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.

3 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν ο συντάκτης που γράφει για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 νμ ,εχει αντίληψη του τι γράφει .
    Και δεν εννοώ μόνο τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας .
    Καλό θα είναι οι υπερπατριώτες ,να βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί πρίν γράψουν κάτι .
    Και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ούτε ο Μητσοτάκης ,ούτε ο Τσίπρας ,ούτε ο Λιάκος ο εκπορθητής .
    Λίγο κοινό μυαλό και μια αναδρομή σε παλιότερες αναλύσεις εγκύρων δημοσιογράφων θα τους βοηθήσει .
    Και κάτι ακόμη .
    Αφού τα σχόλια πρίν δημοσιευθούν βρίσκονται υπο έγκριση -λογοκρισία ,γιατί δεν επανέρχεστε στο disqus που έχει παρόμοια δυνατότητα .Και μέσω του disqus την λογοκρισία μπορείτε να την κάνετε ,μην στεναχωριέστε .Υπάρχουν πολλοί χώροι που το εφαρμόζουν .
    Ελπίζω να έχετε δεί που έχει πάει η επισκεψιμότητα μετά την τελευταία απόφαση σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή