Άλλαξε θέση ο απέθαντος. Στα 120 ίσως ξαναλλάξει.
Αν και πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής, ο Χένρι Κίσινγκερ συνεχίζει να παρεμβαίνει στη διεθνή πολιτική σκηνή. Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, σίγουρα ένας... από τους ανθρώπους που επηρέασαν αρνητικά αρκετές εξελίξεις που αφορούσαν και την Ελλάδα, και με σημαίνοντα ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπου διετέλεσε υπουργός, πήρε θέση για την κατάσταση στην Ουκρανία και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Κίεβο έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ είπε: «πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόμουν ότι θα προκαλούσε ακριβώς όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τώρα».
Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, τόνισε ότι δεν έχει νόημα η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ενδεδειγμένη» μόλις επιλυθεί η σύγκρουση.
Ο 99χρονος Κίσινγκερ υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ουκρανική αντίσταση, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την υποστηρίζουν και, εφόσον χρειαστεί, να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια, έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία ή συμφωνηθεί (εκεχειρία) για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου