Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΠΓΔΜ: Δεν υπογράφει τη συμφωνία ο Ιβάνοφ

Την απόφασή του να μην υπογράψει το διάταγμα για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.


«Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν να μην αποδεχθώ αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη "μακεδονική εθνική ταυτότητα", την ιδιαιτερότητα του "μακεδονικού έθνους" και της "μακεδονικής γλώσσας"» αναφέρει ο Ιβάνοφ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας. «Η συμφωνία φέρνει την ‘Μακεδονία’ σε θέση υποταγής έναντι μιας χώρας και συγκεκριμένα έναντι της Ελλάδας» επισημαίνει. Επικαλείται μάλιστα το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα της ΠΓΔΜ, το οποίο, όπως σημειώνει, προβλέπει πως όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τυλάχιστον πέντε ετών».

Οι επόμενες κινήσεις μετά το «όχι» του Ιβάνοφ

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε εγκριθεί την περασμένη Τετάρτη από τη βουλή της γειτονικής χώρας. Πλέον μετά τον «όχι» του Ιβάνοφ η συμφωνία αναπέμπεται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων σε ό,τι αφορά την συμφωνία είναι:

Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να ψηφίσει τη συμφωνία εκ νέου στις 5 Ιουλίου
Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου
Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες
Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες
Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.