Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο χειρότερος εργοδότης της χώρας

Του Θάνου Τζήμερου

Αν ζούσαμε σε κανονικό κράτος, αυτό το άρθρο δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Διότι, σε κανονικά κράτη, κάτι εργοδότες σαν κι αυτόν που θα περιγράψω – και θα κατονομάσω – το χάνουν το "μαγαζί" σε χρόνο dt. Τους το κλείνουν οι εποπτικοί θεσμοί. Και ....
τους κλείνουν και στη φυλακή. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όμως, μολονότι έχουμε την πιο αυστηρή και άκαμπτη εργατική νομοθεσία στην Ευρώπη, αυτοί οι τύποι ζουν και βασιλεύουν, καθώς το επίπεδο παρανομίας για το οποίο δεν σε αγγίζει κανένας εξαρτάται από το ποια "κονέ” έχεις με το γκουβέρνο. Όσο δυνατότερα, τόσο πιο ασύδοτος.

Ο περί ου ο λόγος, λοιπόν, δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης. Έχει ΙΕΚ. Ένας λόγος παραπάνω για να είναι τύπος και υπογραμμός. Διότι όποιο και να είναι το εκπαιδευτικό σου αντικείμενο, οφείλεις πρωτίστως να διδάσκεις νομιμότητα και ήθος. Δεν ξέρω αν στο αντικείμενο των σχολών του περιλαμβάνεται η διοίκηση επιχειρήσεων, πάντως φαίνεται ότι ο λεγάμενος ανακάλυψε την απόλυτη πατέντα για να έχει μηδενικά έξοδα, ως προς το προσωπικό του: δεν τους πληρώνει. Προσέξτε, όχι τους χρωστάει κάποια χρήματα, δυο - τρεις μισθούς ας πούμε. Δεν τους πληρώνει καθόλου. Ούτε δεκάρα τσακιστή. Ούτε για μια μέρα διδασκαλίας.

Και άλλες χρονιές καθυστερούσε τις πληρωμές. Αλλά με κάποιον τρόπο, έστω και μετά από μήνες, οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα λεφτά τους. Φέτος, η ασυδοσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Διδάσκοντες που προσελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2017, δεν έχουν πάρει φράγκο μέχρι σήμερα. Κι όχι μόνο αυτό. Με την υπόσχεση "ξεκινήστε να δουλεύετε και θα υπογράψουμε σύμβαση αργότερα”, δεν έκανε ούτε καν συμβάσεις! Ναι, καλά διαβάζετε. Με διάφορα προσχήματα, άφησε και έκλεισε ολόκληρη η χρονιά με τους εργαζόμενους να είναι "στον αέρα”! Δεν κρατούν στα χέρια τους κανένα χαρτί που να πιστοποιεί την υποχρέωση του εργοδότη να τους πληρώσει! Άρα, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα θα πρέπει ο καθένας να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα - και ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε χρόνο και έξοδα. Προφανώς εκεί ποντάρει η εργοδοτάρα της ιστορίας μας. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχουν συμβάσεις, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι (που προσλαμβάνονται τον Οκτώβριο και απολύονται τον Ιούλιο), να κάνουν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Σου λέει το κράτος "δεν έχεις ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι δούλεψες, άρα δεν δούλεψες”. "Μα δούλευα 9 μήνες!” "Και πού είναι οι συμβάσεις;” "Δεν κάναμε συμβάσεις, γιατί το αφεντικό όλο το ανέβαλλε” "Λυπάμαι, ας προσέχατε”.

Οι εκπαιδευτικοί, ευρισκόμενοι σε απόγνωση, έχουν αποφασίσει να μην παραδώσουν βαθμολογίες. Τι άλλο μπορούν να κάνουν; Άλλωστε ως "μη εργαζόμενοι" πώς θα βαθμολογήσουν επισήμως; Προηγουμένως, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη στήριξη των διευθυντών των ΙΕΚ οι οποίοι έστειλαν στον εργοδότη της συμφοράς επιστολή όπου, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνουν:

"...σε 25 ΙΕΚ τουλάχιστον δεν έχουν πληρωθεί κανείς, ούτε πιστοποιημένος ούτε απιστοποίητος. Μέσα στις τελικές εξετάσεις, δήλωσαν ότι δεν παραδίδουν βαθμολογίες των τελικών εξετάσεων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματά τους τα οποία ήδη σας έχουν κοινοποιήσει:

1. Να παραλάβουν τις συμβάσεις του 2017 Β. (Σ.Σ. δεύτερου εξαμήνου του 2017)
2. Να υπογράψουν συμβάσεις για το 2018 Α.
3. Να εξοφληθούν όλοι οι εκπαιδευτές για το 2017 Β.
4. Να ανακοινωθεί επίσημα η ακριβής ημερομηνία πληρωμής του 2018 Α.
5. Δεδομένου ότι χωρίς σύμβαση και ένσημα στον ΕΦΚΑ δεν δύνανται να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, από 1ης Ιουλίου 2018 όπως δικαιούνται, θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες (ΑΠΔ, βεβαιώσεις λήξης συμβάσεων, ένσημα κλπ).

Και καταλήγουν: παρακαλούμε να δώσετε άμεσα λύση, ικανοποιώντας τα παραπάνω δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να προχωρήσουμε σε αποτελέσματα επίδοσης των καταρτιζομένων και λήξη του εξαμήνου κανονικά, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με τις πρακτικές ασκήσεις των καταρτιζομένων που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει προ πολλού.

Όπως πάντα, τα θύματα είναι οι μαθητές, που θα μείνουν "ξεκρέμαστοι".

Τι έκανε ο εργοδότης της συμφοράς; Έδωσε υποσχέσεις. Ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει υπογράψει συμβάσεις και θα έχει εξοφλήσει. Ακόμα κι αν το κάνει, είναι δυνατόν να κρατάει εργαζόμενους και μαθητές σε αγωνία για ολόκληρη την σχολική χρονιά; Και είναι δυνατόν αυτό να το κάνει κάθε χρόνο; Και είναι δυνατόν να συνεχίζει να λειτουργεί και να μην τον έχει επισκεφθεί ούτε μια φορά η επιθεώρηση εργασίας, παρά τις εκατοντάδες καταγγελίες;