Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικό βήμα η συμφωνία Τραμπ - Κιμ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ....
ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την συμφωνία των προέδρων των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ως ένα ιστορικό βήμα για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο.

Όπως αναφέρει αναλυτικά σε ανακοίνωσή του:

Μόλις πριν λίγους μήνες, η συμφωνία αυτή φαινόταν ουτοπική. Πιστεύαμε όμως εξαρχής ότι ο διάλογος θα έδινε τελικά λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης και την απόσυρση των εκατέρωθεν απειλών ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών.

Το ιστορικό βήμα της Σιγκαπούρης κατέστη δυνατό διότι προηγήθηκε η συνεννόηση των δύο κορεατικών κρατών, οι οποίες διέσωσαν την προοπτική της συνάντησης Τραμπ-Κιμ όταν ο αμερικανός πρόεδρος φερόταν να υπαναχωρεί. Επίσης, θεωρούμε καθοριστική την συμβολή της ΛΔ Κίνας για την πραγματοποίηση και την θετική έκβαση της συνάντησης κορυφής των ΗΠΑ-Β. Κορέας. Τέλος, το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα στήριξε εξαρχής την επιλογή συνάντησης και διαλόγου των δύο ηγετών.

Χαιρετίζουμε την συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία ήρθε παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αναμένουμε τις εξελίξεις που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες του πολέμου της Κορέας ύστερα από 65 χρόνια και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση του συνόλου της Κορεατικής Χερσονήσου.