Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ανατροπή στο Σκοπιανό: Αυτό είναι το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι

Το λιγότερο ύποπτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να ζητήσει .....
στο «παρά ένα» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια την αλλαγή της ονομασίας από «Severna Macedonija» σε «North Macedonia».

Ουσιαστικά, ο κ. Νίμιτς πρότεινε να μεταφραστεί ο όρος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά και να μην αναγράφεται σε σλαβική γλώσσα.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που εκκρεμεί το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, με τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών να προειδοποιούν ότι εάν οι γείτονες συνεχίσουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, τότε ο κίνδυνος η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε φιάσκο, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Οι Σκοπιανοί μοιάζουν κυριολεκτικά να παίζουν με τις λέξεις και το χρόνο - που δεν έχουν - φαίνεται πως παίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο θέμα του ονοματολογικού με τον Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να δικαιολογήσει, μέσω νέας ανακοίνωσης, τους λόγους που δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμα στον Έλληνα ομόλογό του, τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους πάντες πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν βάζουν εμπόδια στην επίλύση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Ζάεφ με μια λιτή ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου (09/06/2018) ζήτησε λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να υπάρξει, όπως είπε «μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση».

newsbomb