Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΝΔ: "Καμία λύση στο Σκοπιανό αν δεν έρθει στη Βουλή"

«Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και....
να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων, πόσο μάλλον όταν ακόμα δεν την έχει παρουσιάσει».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και όλοι οι Έλληνες απαιτούμε να πάψουν να κρύβονται ο κ. Τσίπρας και ο συναρχηγός του ο κ. Καμμένος και να έρθουν αμέσως στη βουλή και να δώσουν τις απαντήσεις που οφείλουν. Είναι αδιανόητο να φημολογείται εδώ και τόσες μέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί ο κ. Καμμένος και να κρατούν και οι δύο τους πολίτες στο σκοτάδι. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει σήμερα κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνον γιατί δεν στηρίζεται από το σύνολο της κυβέρνησής του, αλλά γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών.

Το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ισχυρίζονται οι γείτονές ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα ναι ή όχι;

Όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν στο παρελθόν να διαχειριστούν το θέμα, ακολούθησαν μία διαπραγματευτική στρατηγική Για να επιτευχθεί, όμως μία συμφωνία -όπως παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς- πρέπει να συναποφασισθεί και η τελευταία της λεπτομέρεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία δεν ισχύει. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά, καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν δέσμευσε τη χώρα υπογράφοντας μία επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όπως όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά αλλά και ο κ. Καμμένος που τάχα διαφωνεί μαζί τους.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (κάτι που πρωτίστως περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα σύμβολά του) και κυρίως μία και μόνον ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική ταυτότητα», ούτε «μακεδονική γλώσσα». Πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων. Είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα για να παραμείνει, για λίγο ακόμη, στην καρέκλα της εξουσίας. Να έρθει άμεσα στη βουλή μαζί με τον κ. Καμμένο που τάχα διαφωνεί μαζί του για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και ποια είναι η συμφωνία που θέλει να υπογράψει.