Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "Πολιτική η δίωξη/καταδίκη των συναδέλφων"

Πού να κυβερνούσε κι η δεξιά ρε σύντροφοι! Τι θα λέγατε;
Για δίωξη με πολιτική αφετηρία, κάνει λόγο με ....
ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία καταδικάστηκαν 7 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ εκφράζει την ελπίδα ότι «στην επόμενη φάση οι συνάδελφοι συνδικαλιστές θα δικαιωθούν».

«Η δίκη θα έχει συνέχεια. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ακυρώνει τους αγώνες, τις προσπάθειες και την αφοσίωση των επτά συναδέλφων μας στο θεσμικό τους ρόλο, δηλαδή την προάσπιση και την προαγωγή των εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Επιπλέον, σημειώνει πως «δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η δίωξη εναντίον των 59 είχε πολιτική αφετηρία. Ακόμα, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η εκποίηση μιας δημόσιας επιχείρησης θα ήταν πολύ πιο εύκολη χωρίς την "ενοχλητική παρουσία" των εκπροσώπων των εργαζομένων. Το δάνειο των 500.000 ευρώ έχει επιστραφεί στη ΔΕΗ και μάλιστα εντόκως. Συνεπώς, η οποιαδήποτε -περί του αντιθέτου - αναφορά σε ορισμένα ΜΜΕ αν δεν είναι βαριά άγνοια, τότε είναι κραυγαλέα σκοπιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ενόχους για απάτη επτά πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, στους οποίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, σε μια υπόθεση που αφορούσε χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της, τα έτη 2008, 2009 και 2010.Αθώοι 51 από τους 58 κατηγορούμενους στην υπόθεση με τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ

Ομόφωνα αθώους κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 51 κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ενώ έκρινε ενόχους για απάτη επτά πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, στους οποίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν ποινές από 3-5 χρόνια και τους δόθηκε αναστολή στην έφεση.

Αντιθέτως, στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή για 56 από τους 58 κατηγορουμένους.

Κατηγορούμενοι ήταν πρώην πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΗ όπως και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, για συνολικές χρηματοδοτήσεις που φέρεται να ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι ήταν για απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ'εξακολούθηση, άμεση συνέργεια σε απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ΔΕΗ χορήγησε και δάνειο στην ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο δεν επεστράφη στην εταιρεία. Ωστόσο, το ποσό αυτό φέρεται να έχει επιστραφεί τελικά στην ΔΕΗ λίγο πριν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.


ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017