Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

F-35A με πυρηνικές βόμβες B61-12 στην Ευρώπη

 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το F-35A έχει πιστοποιηθεί πλήρως για τη μεταφορά της θερμοπυρηνικής βόμβας B61-12. Η επιβεβαίωση έρχεται αφότου.... αναφέρθηκε στα τέλη του 2023 ότι τα ολλανδικά F-35A είχαν λάβει «αρχική πιστοποίηση για αποτρεπτική αποστολή», μια αναφορά στην ικανότητά τους να φέρουν πυρηνικά όπλα. Κατά τους Αμερικανούς, τα F-35A που είναι σε θέση να εκτελούν πυρηνικά πλήγματα θα προσθέσουν αξιοπιστία στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ για την πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη.


Η μοναδική ικανότητα του αεροσκάφους να διαπερνά δίκτυα αντιαεροπορικής άμυνας καθ’ οδόν προς τον στόχο του είναι μια ικανότητα που η Ρωσία δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Το F-117 ήταν ικανό να εκτελεί πυρηνικά πλήγματα. Θα μπορούσε να είχε κληθεί να το κάνει, αλλά αυτό δεν ήταν μέρος της κανονικής αποστολής του και το αεροσκάφος παρέμεινε καλυμμένο από πέπλο μυστηρίου όντας απόρρητο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, περιπλέκοντας τη χρήση του σε έναν τέτοιο ρόλο, και μειώνοντας την αποτρεπτική του αξία.



Η πρόσθετη ικανότητα επιβίωσης του F-35 θα περιπλέξει τις δυνατότητες της Μόσχας να αμυνθεί από τέτοια πλήγματα. Οποιαδήποτε δε προγνωστική μοντελοποίηση έχει σχετικές πιθανότητες επιτυχίας έναντι αυτών των πληγμάτων καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Αυτή η ικανότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άλλα θέατρα, συμπεριλαμβανομένης της κορεατικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού, αλλά δεν υπάρχει παρόμοια μόνιμη πολιτική πυρηνικών όπλων εκεί όπως στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου