Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

"Ευτυχία" και "ποιότητα ζωής" : Άγνωστες λέξεις για τους Έλληνες

 Από καταγραφή επίσημων μελετών: 

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης - Πτολεμαΐδα 20-3-2024

Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α:

Και ξανά προς τον πάτο τραβά η Ελλαδίτσα μας ….

Στη μέτρηση για την «Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας», το έτος 2023 μετρηθήκαμε ...στην 58η θέση, ενώ το 2024 κατρακυλήσαμε στην 64η θέση ανάμεσα σε 146 χώρες. Η έκθεση δημοσιεύεται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και διενεργείται από το 2012.



Η έκθεση βασίζεται σε έξι (6) παράγοντες:

-Κοινωνική Υποστήριξη -Εισόδημα -Υγεία -Ελευθερία -Γενναιοδωρία -Απουσία Διαφθοράς

Οι 20 πιο Ευτυχισμένες Χώρες του κόσμου για το 2024 είναι:

-1 Φιλανδία -2 Δανία -3 Ισλανδία -4 Σουηδία -5 Ισραήλ -6 Ολλανδία -7 Νορβηγία -8 Λουξεμβούργο -9 Ελβετία -10 Αυστραλία -11 Νέα Ζηλανδία -12 Κόστα Ρίκα -13 Κουβέιτ -14 Αυστρία -15 Καναδάς -16 Βέλγιο -17 Ιρλανδία -18 Τσεχία -19 Λιθουανία -20 Ηνωμένο Βασίλειο.

Για εφτά χρόνια η Φιλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ και στις πρώτες δέκα είναι οι Σκανδιναβικές χώρες.

Το Αφγανιστάν είναι στην τελευταία θέση και πριν από αυτό ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό.

Π Ο Ι Ο Τ Η Τ Α Ζ Ω Η Σ:

Τα στοιχεία της Eurostat φέρνουν πρώτη σε ποιότητα ζωής των πολιτών της, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ την Αυστρία και ακολουθούν κατά σειρά Πολωνία, Φιλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία …. και στην Τρίτη θέση από το τέλος η Ελλάδα!

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον δείκτη ποιότητας ζωής είναι -Οι συνθήκες διαβίωσης (εισόδημα, κατανάλωση, στέγαση) -Η παραγωγική δραστηριότητα (ποσότητα & ποιότητα απασχόλησης) -Τα επίπεδα υγείας & εκπαίδευσης -Η αναψυχή και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις -Η οικονομική & φυσική ασφάλεια -Η διακυβέρνηση και η διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων -Το περιβάλλον και η συνολική εμπειρία ζωής.

Η Ελλάδα καταγράφηκε ως η πιο «αγχωτική» χώρα της «γηραιάς ηπείρου» για να ζει κανείς. Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους 5 πιο δυστυχισμένους λαούς της ηπείρου, μαζί με τις Κροατία , Γερμανία, Μαυροβούνιο και την Βουλγαρία στην τελευταία θέση.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΜΑΣ !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου