Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 86 δολάρια το Brent μετά τις Ουκρανικές επιθέσεις σε Ρωσικές υποδομές

 Ξεπέρασε τα 86 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου Brent σήμερα Δευτέρα στα... ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οριακά κάτω από τα 86 δολάρια κινείται στις αγορές που λειτουργούν αυτή την ώρα, επεκτείνοντας την αύξηση του 4% της προηγούμενης εβδομάδας, στη σκιά των πληγμάτων που κατέφερε η Ουκρανία σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Μαΐου αυξήθηκαν σε σύγκριση με της προηγούμενης Παρασκευής κατά 62 σεντς, ή 0,7%, στα 85,96 δολάρια το βαρέλι έως τις 12.19 ώρα Ελλάδος.

Το συμβόλαιο του Απριλίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) που λήγει τις επόμενες μέρες αυξήθηκε κατά 70 σεντς, ή 0,9%, στα 81,74 δολάριαΤο πιο ενεργό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου διαπραγματεύτηκε στα 81,29 δολάρια.

«Τα χτυπήματα στα ρωσικά διυλιστήρια πρόσθεσαν 2-3 δολάρια ανά βαρέλι στο ασφάλιστρο κινδύνου για το αργό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο παραμένει σε ισχύ καθώς ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με περισσότερες επιθέσεις το σαββατοκύριακο», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Το Σάββατο, ένα από τα χτυπήματα της Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας πυροδότησε μια σύντομη πυρκαγιά στο διυλιστήριο Slavyansk στο Κασνοντάρ, το οποίο επεξεργάζεται περίπου 170.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Μια ανάλυση του Reuters διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις έθεσαν σε αδράνεια περίπου το 7% της ρωσικής ικανότητας διύλισης το πρώτο τρίμηνο. Τα συγκροτήματα διύλισης επεξεργάζονται και εξάγουν ακατέργαστες ποικιλίες προς διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου