Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι απέκρουσε την εισβολή Ουκρανών στο έδαφός της

 Ουκρανοί στρατηγοί αναφέρουν ότι "διεξάγουν επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος"

Ένα θρίλερ εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ...αναφέρει την περασμένη Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν διεισδύσεις από τα σύνορα με την Ουκρανία, υποχρεώνοντας τους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν με απώλειες. Το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την FSB, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 100 κομάντο από την Ουκρανία και κατέστρεψαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα. Δύο ομάδες με έδρα την Ουκρανία ανέλαβαν την ευθύνη: “Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας” και το “Τάγμα Σιβηρίας”, ισχυριζόμενες πως μέλη τους είναι Ρώσοι αντιφρονούντες. Μάλιστα, σύμφωνα και με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση της Τρίτης, έχουμε περισσότερες πληροφορίες από την Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, “τρομοκρατικοί σχηματισμοί” προσπάθησαν να εισβάλουν στη συνοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ εντός της Ρωσίας στις 3:00 π.μ. ώρα Μόσχας. Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία προς τρεις κατευθύνσεις: Kοντά στους οικισμούς Odnorobovka, Nekhoteyevka και Spodaryushino. Η Ρωσία λέει ότι τα τμήματα υποστηρίζονταν από άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επίσης ανέφερε ότι άλλες τέσσερις επιθέσεις αποκρούστηκαν μεταξύ 08:00 και 8:25 π.μ. στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Το υπουργείο κατηγόρησε «ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης». Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις φέρεται να επικεντρώθηκαν κοντά στο χωριό Tyotkino, το οποίο η “Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας” ισχυρίστηκε ότι “απελευθέρωσε”. «Ο στρατός του Πούτιν εγκαταλείπει γρήγορα τον οικισμό, αφήνοντας πίσω του θέσεις και εγκαταλείπει βαρύ εξοπλισμό», είχε αναφέρει η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας. Όπως προαναφέραμε οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν, αν και μικρότερη ένταση σε σχέση με την Τρίτη.

Πάντως, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για το επεισόδιο της Τρίτης, ως προς το πόσο βαθιά διείσδυσαν οι επιτιθέμενοι στο ρωσικό έδαφος, παρότι τελικώς υποχώρησαν με βαρύτατες απώλειες. Η Μόσχα αρνείται ότι οι κομάντο κατάφεραν να παραβιάσουν τα σύνορα, πόσο μάλλον να πάρουν τον έλεγχο χωριών. Υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους επιτιθέμενους.



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αεροσκάφη, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση των επιθέσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διασυνοριακές επιδρομές εκτιμήθηκαν ως σοβαρή απειλή. Συγκεγχυμένη παραμένει η εικόνα για τις εκατέρωθεν απώλειες. Οι ρωσικοί ιστότοποι υποστηρίζουν ότι περίπου 60 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπέλγκοροντ και πως καταστράφηκαν πέντε άρματα και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Τί συμβαίνει με τις επιθέσεις

Εκτός από τη “Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας” και το “Τάγμα Σιβηρίας” που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιδρομές, μια τρίτη ομάδα, το “Ρωσικό Σώμα Εθελοντών”, φέρεται επίσης να συμμετείχε στην επιχείρηση της Τρίτης. Αυτός ο ισχυρισμός προήλθε από τον Αντρί Γιουσόφ, εκπρόσωπο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες διεξάγουν την επιχείρηση σε ρωσικό έδαφος, ανεξάρτητα από την Ουκρανία.

Όποια και αν είναι η σχέση μεταξύ αυτών των ομάδων και της ουκρανικής κυβέρνησης, είναι προφανές πως δρουν με την υποστήριξη των Ουκρανών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εισβολείς ξεκίνησαν την ίδια ημέρα που το Κίεβο έπληξε πολλούς στόχους στη Ρωσία με drones, σε μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 25 drones, εννέα ρουκέτες και πύραυλοι πυροβολικού εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πολλά από τα drones φαίνεται να κατευθύνθηκαν στην περιοχή του Κουρσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου