Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Έκρηξη κρουσμάτων στο Ισραήλ, παρότι εμβολιάστηκε ο μισός πληθυσμός και όλες οι ευπαθείς ομάδες

 
Είναι γνωστό πως το Ισραήλ προηγείται με διαφορά στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών, έχοντας εξασφαλίσει εγκαίρως μεγάλες ποσότητες του σκευάσματος της Pfizer, γεγονός που, σε συνδυασμό με την άριστη οργάνωση, του έχει... επιτρέψει να εμβολιάσει ήδη το 35% του πληθυσμού του (2.849.425 άτομα πήραν την πρώτη δόση και 1.497.791 και τις δύο δόσεις), έναντι 10% της Βρετανίας και μόλις 2% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτή την εντυπωσιακή επίδοση βοήθησε βέβαια ότι η Pfizer είναι εβραϊκή εταιρεία και προφανώς έκανε κάποιες χάρες στο Ισραήλ.

Ομως παρά την παγκόσμια πρωτιά, τα μαντάτα από το μέτωπο του κορονοϊού στο Ισραήλ δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς. Για την ακρίβεια, έναν μήνα μετά την επιβολή του τρίτου κατά σειρά αυστηρού λοκντάουν στη χώρα, με τα σύνορα και τα σχολεία κλειστά, όπως είναι και μεγάλο μέρος των «μη απαραίτητων» επιχειρήσεων –και ενώ το σύνολο των ευπαθών ομάδων έχει πλέον εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις,  τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται αντί να υποχωρούν, προκαλώντας αμηχανία στους ειδικούς και επιβεβαιώνοντας όσες «Κασσάνδρες» επιμένουν ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος εξόδου από την πανδημία.

Για την ακρίβεια, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 8.667 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας (ο λόγος των κρουσμάτων προς τα τεστ) πλησιάζει το 10% και σχεδόν 1.200 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ και ΜΑΦ της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, οι δυο βασικότεροι λόγοι πίσω από τη φαινομενική αποδυνάμωση του «υπερόπλου» λοκντάουν είναι αφ’ ενός η εξάπλωση της μεταδοτικότερης «βρετανικής» μετάλλαξης του ιού, που εντοπίζεται σε πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων, και αφ’ ετέρου η «πανδημία κόπωσης», όπως αποκαλούν τη χαλάρωση της δημόσιας πειθαρχίας απέναντι στα μέτρα, ιδίως μεταξύ των ημι-εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν πάρει μόνο μία δόση – οπότε και δεν προστατεύονται πλήρως, και φυσικά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

3 σχόλια:

  1. Πηγουλα έχουμε; Πρέπει να κάνετε stratified sampling σε αυτούς που έκαναν εμβόλιο. Οι ισραηλίτες λένε 92% αποτελεσματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος.

    Σκ@τοσακούλες για τα κουφάρια τους να αγοράσουν από τώρα όσοι προτίθενται να εμβολιαστούν, δεν έχουν δικαίωμα να τις χρεώνουν στο Δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ αγόρασες ασβέστη; Δεν έχεις δικαίωμα να τον χρεώσεις στο Δημόσιο.

      Διαγραφή