Επιφυλακτικός απέναντι στην κολχικίνη ο γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης και π.διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης, ο οποίος αναφέρει σε ενδιαφέρουσα ανάρτησή του:
Επειδή μου ζητάτε τα στατιστικά στοιχεία για την μελέτη της ΚΟΛΧΙΚΙΝΗΣ:
#Δανείζομαι από την ανάρτηση του διαπρεπούς συναδέλφου κ. Anastasis Perrakis, τα οποία επιβεβαίωσα στατιστικά.
#2,253 ασθ. στην ομάδα κοντρολ και 2,235 κολχικίνη.
#Στο νοσοκομείο (ή σε μηχανική υποστήριξη, ή σε θάνατο), κατέληξαν 128 και 101 αντιστοίχως. ΔΕΝ υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά p>0.05
#Μετά, το γκρουπ μειώθηκε, αποφασίζοντας - ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ- να μην συμπεριληφθούν ασθενείς χωρίς θετικό μοριακό τεστ! Οι αριθμοί άλλαξαν ελαφρά σε 126 και 96. Αυτή η μικρή αλλαγή δίνει ΟΡΙΑΚΑ στατιστικά σημαντική διαφορά, p-value=0.04!
#Στην μελέτη δεν αναλύουν ξεχωριστά την επίπτωση στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους, αλλά σε όλα μαζι!!!
#Κάνοντας ένα chi square test, πανεύκολα διαπιστώνεις ότι:
1. Εισαγωγές στο νοσοκομείο +διασωλήνωση+θάνατος: p=0.42 ΔΕΝ υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (συμφωνούν οι συγγραφείς)
2. Εισαγωγές στο νοσοκομείο: p=0.041 ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΑΚΑ στατιστικά σημαντική διαφορά. (Ενέχει όμως και το υποκειμενικό στοιχείο)
3. Διασωλήνωση: p=0.065 , ΔΕΝ υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά!
4. Θάνατοι: p=0.28 ΔΕΝ υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά
##ΕΠΟΜΕΝΩΣ η κολχικίνη δεν κάνει διαφορά στα σημαντικά: Διασωλήνωση και Θανάτους, αλλά και στο σύνολο των τριών παραμέτρων!
###ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ; Στις ανεπιθύμητες ενέργειες p<0.0001 , δηλαδή ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
#Το μόνο , δηλαδή που επιβεβαίωσε αυτή η μελέτη, είναι η τοξικότητα της Κολχικίνης που είναι πασίγνωστη από την εποχή του Ιπποκράτη (ήταν, εκτός των άλλων και «δημοφιλές» δηλητήριο...)
#ΚΑΛΕΙΤΑΙ , ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΩΝ «ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ» που είναι προφανές ότι εκδόθηκε χωρίς να διαβάσουν την δημοσίευση της μελέτης, και, ακόμη καλύτερα, να να τους αλλάξει.