Η «φθηνή» κολχικίνη μπαίνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού - Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας άναψε το πράσινο φως για... την χορήγησή της μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα
Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid - 19 έδωσε απόψε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.
Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς covid 19 στην Ελλάδα
Η επιτροπή αποφάσισε απόψε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».
Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης πολυκεντρική τυχαιοποιημένης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5000 ασθενείς COVID 19 από την οποία «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Π. Γαργαλιάνος. Το ζήτημα τέθηκε απόψε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς covid -19 και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς έγινε. Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.
Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη - την GRECCO-19 - με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)
Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.
«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας».
Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.
Πριν από λίγους μήνες αναφερόμενος στην πρώτη μελέτη, ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είχε τονίσει:
«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της - ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή - μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν , από covid _19».
Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο - δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.
Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα όπως αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.
Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.
Τελικά είναι καλή ή κακή η κολχικίνη Χαρίλαε; Δεν θυμάμαι να ήσουν ένθερμος υποστηρικτής της παλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid - 19 έδωσε απόψε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα."
ΑπάντησηΔιαγραφήχαρούλη μη τους δίνεις σημασία, είσαι ο Μπουτάρης μας.
ΔιαγραφήΜα αφού εσύ μας είχες πει να ακούμε μόνο ειδικούς σαν τον Κικίλια και τον Τσιόδρα που θεωρούσαν την κολχικίνη επικύνδινο και πειραματικό φάρμακο κατά του covid πέρσυ τον Απρίλιο. Τι να κάνουμε τώρα Χαρίλαε, ποιον να ακούσουμε ;
ΔιαγραφήΕδωσε το ΟΚ ο υπεριατρος κυρ Χαριλαος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φασαρία είχε γίνει για την χλωροκίνη, ένα πολύ ισχυρό φάρμακο για τον λύκο και άλλα αυτοάνοσα με πολύ σοβαρές παρενέργειες, που έτρεχαν και το αγόραζαν στα φαρμακεία λες και ήταν φραπελιά :) :) :) Για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία ειδικά μετά το καλοκαίρι καθώς δοκιμάζουν και μαθαίνουν συνέχεια οι γιατροί δεν ακούγονται πολλά και ευτυχώς να λέμε γιατί οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τέτοια πράγματα, όπως "μπαίνει στο πρωτόκολλο θεραπείας". Προσοχή όμως γιατί και παρενέργειες έχει και σε μεγάλες δόσεις προκαλεί θάνατο, μην πάει ο κάθε πικραμένος στο φαρμακείο και αυτοκτονήσει, μόνο με συνταγή από γιατρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιες παρενέργειες και μπαρμπούτσαλα. Να την δώσουν στον κόσμο για να μην χρειαστεί να κάνει το εΝβόλιο με το τZιπάκι μέσα του, αυτό που θα αλλάξει προς το χειρότερο το αρχαιοελληνικό DNA του!
ΔιαγραφήΌτι να'ναι
ΔιαγραφήΤι περίμενες να πει, καμιά σοφή γνώμη;
ΔιαγραφήΝα συμπληρώσω και ένα μπράβο στους ημέτερους επιστήμονες που έβαλαν το χέρι τους και θα ακουστεί διεθνώς η χώρα και ελπίζω οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη να αξιοποιήσουν και διαφημιστικά την είδηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οποίοι Έλληνες επιστήμονες, αξιοπρεπέστατα περίμεναν τα αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν!!!
ΔιαγραφήΈνας απλός γιδοβοσκός, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ένας απλός σόγαμπρος, τον βάζει ο μπάρμπας του στο σώμα και ξαφνικά αποκτά σύνταξη, γνώσεις, σοφία, γνωρίζει τα πάντα, έχει γνώμη για τα πάντα, είναι ο δικός μας Χαρίλαος
ΔιαγραφήΔόξα τω Θεώ, μπας και λιγοστέψουν οι δολοφονικές διασωληνώσεις των ναλμπάντηδων κοβιντάκηδων, που ξαποστέλνουν στον άλλο κόσμο ακολουθώντας τα άθλια πρωτόκολλα του αντεοδά και φουσκώνουν τα νούμερα θανόντων εκ κολοκυθοϊού οι κοπρίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αρνητές των φαρμάκων του κινήματος ψευδοεμβολιασμού δεν πείθονται πάντως. Μόνο τσίμπημα θέλουν! Θα πάρουν αυτό που τους αξίζει: τσίμπημα, διασωλήνωση, αποτέφρωση, αιώνια κόλαση.
Όταν βγήκε ομάδα γιατρών στις ΗΠΑ να υποστηρίξει αυτήν την θεραπεία, οι μη ψεκασμένοι τους αποκαλούσαν ''ψεκασμένους'' αυτούς τους γιατρούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνετε τι ανίερες σκοπιμότητες παίζονταν.
Όσοι έχασαν πρόωρα δικό τους άνθρωπο όντως* με (όχι από) κολοκυθοϊό επειδή στερήθηκε το φάρμακο και υπέστη την φονική διασωλήνωση ξέρουν σε ποιους χρωστάνε την κατάληξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ευχές μου τους συνοδεύουν.
* Το όντως τονίζεται, διότι τα κολοκυθοϊοτέστ ΚΑΙ τα ανακοινούμενα ευρήματα των αγγείων νυκτός του αντεοδά (αντεθνικού οργανισμού αρρώστειας) είναι 100% αναξιόπιστα.
Μπερδευετε την κολχικίνη με την χλωροκίνη που αρχικώς είχε φανει χρήσιμη και μετά αποδείχθηκε οτι δεν βοηθάει και φυσικά σε μεγάλες δόσεις είναι επικίνδυνη( ο Γάλλος καθηγητης ιατρικής την χλωροκίνη χρησιμοποιούσε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή κάποια γίδια το παίζουν αναγνώστες του ΜΑΚ, ας ξεστραβωθούν λιγάκι... Δεν ήταν πολύ παλιά: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020
ΑπάντησηΔιαγραφή"Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν Κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».
Ωστόσο, τα στοιχειά αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορονοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.
https://makpress.blogspot.com/2020/04/60.html?fbclid=IwAR3xPZY1fEV4XR5pw_uJynZiQZtoGoA5qZ7wMC2QAYfHUMdhI7KfCDaQpWE
Εγώ Χαρίλαε πάντα εσένα πίστευα και ακολουθούσα, μην δίνεις σημασία στα τρολάκια. Εσύ έχεις την γνώση, τις ικανότητες, το κύρος να οδηγήσεις.
ΔιαγραφήΧαρακτηρισμοί "γίδια"για όσους απλά αναφέρουν οτι ο τίτλος του άρθρου είναι ψευδής και βρίθει αναληθή γεγονότα επιστρέφονται σε αυτού που τους εκσφενδονίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς το επίπεδο του makpress πέφτει όλο και περισσότερο.
Δικαίωμα κάποιων είναι να αμφισβητούν την ύπαρξη του κορωνοιου και της πανδημίας,αλλά οι αναληθείς τίτλοι και κείμενα περί "Στην αρχή δαιμονοποίησαν την κολχικίνη, τώρα την ενέκριναν!...Ότι είναι επικίνδυνη, ότι έχει τρομερές παρενέργειες, ότι ο Γάλλος γιατρός που φώναζε "χρησιμοποιήστε την", είναι "ψεκασμένος" κ.α." οφείλουν να απαντηθούν.
Ποτέ το ψέμα δεν θα σκεπάσει την αλήθεια.
Η δράση της ΚΟΛΧΙΚΙΝΗΣ ως θεραπευτικό μέσο στον αγώνα ενάντια στον κορωνοιο απασχολούσε την Ιατρική κοινότητα απο την Ανοιξη του 2020.Τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά,αλλά ήταν νωρίς για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα.Χρειαζόταν χρόνος, πολυκεντρικές μελέτες και φυσικά μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα είχαν λαβει το φάρμακο(ο κύριος Στεφανάδης το αναφέρει χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020).Η Καναδική μελέτη που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες αναφέρει οτι πράγματι προκύπτει σημαντικό όφελος απο τη χρήση της κολχικίνης. Η χώρα μας ήταν απο τις πρώτες(αν όχι η πρώτη)που πίστευε στα οφέλη της κολχικίνης. Υπάρχουν πολλές δημοσιευσεις σε ξένα περιοδικά από ελληνικές μελέτες για τα πιθανά οφέλη της κολχικίνης
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ουδέποτε ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η κολχικίνη απο κάποιους,ούτε αναφορές για ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ αναφέρθηκαν και φυσικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΛΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ που φώναζε υπέρ της χρήσης της και να δεχόταν πυρά!!
Η ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ήταν ένα φάρμακο που είχε χρησιμοποιηθεί την Ανοιξη για την αντιμετώπιση του κορωνοιου. Τα αποτελέσματα ήταν διφορούμενα και τα πρώτα συμπεράσματα των μελετών ....συχνά ερμηνευόταν κατά το δοκούν .Οι ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ της σε μεγάλές δόσεις ηταν ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ.Η κατάχρηση της απο ατομα ως μέτρο πρόληψης,είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη της καποια στιγμή και την στερήθηκαν ατομα που την λαμβάνουν ως χρόνια φαρμακευτική αγωγή. Ένθερμος υποστηρικτής της ηταν ο Ντ.Τραμπ ,που η σύγχυση που προκάλεσε με το ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ- ΧΛΩΡΙΝΗ λέγεται ότι έφερε το θάνατο σε κάποιους που ήπιαν το γνωστό καθαριστικό.Υποστηρικτής της χλωροκίνης ηταν ενας ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ο Ντ.Ραούλ. Το ιδιόρρυθμο στυλ του(ντύσιμο και φρασεολόγιο)σε συνδυασμό με την εμμόνη του για τα οφέλη της χλωροκίνης,ακόμη και οταν νέες μελέτες δεν το αποδείκνυαν έφεραν πράγματι ΑΚΡΑΙΟΥΣ χαρακτηρισμούς για έναν διακεκριμένο επιστήμονα.Τελικά την περίοδο του καλοκαιριού όλες σχεδόν οι μετα-αναλύσεις των μελετών εδειξαν οτι δεν υπάρχουν οφέλη απο την χρήση της χλωροκίνης και οι παρενέργειες της σε μεγάλες δόσεις είναι επικίνδυνες.
Χαρίλαε ,αποδεικνύεσαι άστατος αισθηματικά ,γιατί ενω επί χρόνια όλοι ήξεραν τον σταθερό δεσμό που είχες με συγκεκριμένο άτομο ,φαίνεται ότι όχι μόνο την παράτησες ,αλλά αφού έφτιαξες δεσμό με κάποια άλλη ,την παράτησες και αυτήν και αυτή το φέρει πολύ βαρέως η δεύτερη με αποτέλεσμα σε κάθε ανάρτηση του ΜΑΚ να αναφέρει το όνομα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι να την πληρώνουμε οι υπόλοιποι .Η τελευταία απατημένη φαίνεται βρίσκεται προ συναισθηματικού αδιεξόδου και δεν μπορεί να το χωνέψει .
Ας ευχηθούμε να μην έχουμε πιό έντονες σκηνές ζηλοτυπίας ....
Δυστυχώς το άτομο στο οποίο αναφέρεσαι είναι γνωστό από παλιά ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια. Έτσι λοιπόν δύσκολα θα γλυτώσετε από αυτό. Τελικά, άσυλο ανιάτων γίναμε...
ΔιαγραφήΧαρίλαε ,όμως η αιτία είσαι εσύ .
ΔιαγραφήΟ 14 γραμμάρια μήπως έχει "σχέση " με την άλλη και κάνει σκηνές ζηλοτυπίας;
Η μήπως είναι ο κλειδορότρυπας ;
Εδω το ερώτημα είναι αν πρόκειται περί τριγώνου ή πενταγώνου με την βοήθεια των 2 εξ Ημαθίας ;
Ή μπορεί να είναι μόνον ένας με πολλούς λογαριασμούς, όπως το συνηθίζουν. Η Τασούλα είναι one of the kind, δεν μπορεί κάποιος να την μπερδέψει με άλλον.
Διαγραφή