Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Πού έχει καταντήσει η δημοσιογραφία....

Έβλεπα πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή, όπου οι δύο παρουσιαστές.... στην αρχή της εκπομπής, σχολίαζαν αστεία βίντεο, υπήρχε μία ανάρτηση κάποιου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης,  που έγραφε ότι ήταν στημένη η ορκωμοσία Μπάιντεν, ότι συμμετείχαν κλώνοι και άλλα τρελά και κατέληγε με χαιρετισμό στο Δία και τη φράση ''Ήμαρ εστί'', την οποία ένας εκ των παρουσιαστών, διάβασε ως ημάρ εστί, τονίζοντάς την στο άλφα!

Αυτός τώρα που δεν έχει καν ακούσει το ''Νόστιμον ήμαρ'' , έχει κάμερα και μας ενημερώνει...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Σχόλιο makpress: Ο αναγνώστης -άψογος στην ορθογραφία- τονίζει το ερωτηματικό "πού", που όντως τονίζεται, σε αντίθεση με το επίρρημα ή αντωνυμία ή σύνδεσμο "που", ...που δεν τονίζονται. Το 90% των αρθρογράφων, δεν τονίζει το "πού" , όταν είναι ερωτηματικό και μας βγάζει τα μάτια....

Για την ιστορία:
Πότε χρειάζονται τόνο οι μονοσύλλαβες λέξεις και σε ποιες περιπτώσεις οι πλάγιες ερωτηματικές εκφράσεις τονίζονται. 

Οι μονοσύλλαβες λέξεις δεν παίρνουν τονικό σημάδι. Θεωρούνται μονοσύλλαβοι και μένουν άτονοι οι συνιζημένοι τύποι, π.χ., μια, για, γεια, πια, ποιος, ποια, ποιο, νιος. 
Προσοχή στη διαφορά: δυο – δύο, μια – μία, το βιος – ο βίος. 
Οι μονοσύλλαβες προστακτικές, ακόμα κι όταν ακολουθούνται από δύο εγκλιτικά, δεν παίρνουν τονικό σημάδι, π.χ., πες μου το. 
Εξαιρούνται και παίρνουν τόνο: 
Ο διαζευκτικός σύνδεσμος ή, π.χ., Ή η μητέρα ή ο πατέρας. 
Τα ερωτηματικά πού και πώς, είτε βρίσκονται σε ευθεία ερώτηση είτε σε πλάγια, π.χ., Πού πήγες; (ευθεία) – Δε μας είπες πού πήγες (πλάγια). 
Το που όταν είναι επίρρημα, αντωνυμία ή σύνδεσμος και το πως όταν είναι σύνδεσμος δεν παίρνουν τόνο π.χ.: Αυτό που σου είπα. 
 Τόνο παίρνουν ακόμη, οι αδύνατοι τύποι των προσωπικών αντωνυμιών (μου, σου, του, της, τον, την, το, μας, σας, τους, τα), όταν στην ανάγνωση υπάρχει περίπτωση να θεωρηθούν εγκλιτικές, π.χ., ο πατέρας μού είπε (= ο πατέρας είπε σε μένα), αλλά είναι διαφορετική η φράση: ο πατέρας μου, είπε (= ο δικός μου πατέρας είπε)....

13 σχόλια:

  1. Μήπως ο αναγνώστης σας κάνει ένα λάθος; Μπερδεύει τους δημοσιογράφους, με τους παρουσιαστές. Μήπως δεν ήταν δημοσιογράφοι, με σπουδές δημοσιογραφίας, άρα γνωρίζουν την ελληνική και είναι απλώς παρουσιαστές; Πολύς κόσμος αποκαλεί συλλήβδην "δημοσιογράφους", όλους όσους βγαίνουν στο γυαλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, ο συγκεκριμένος ''διδάσκει'' και σε σχολή δημοσιογραφίας.

      Διαγραφή
  2. ο άλλος έχει επιστημονικό site, τελείωσε πανεπιστήμιο και αναρωτιέται : "που πάει η αγάπη όταν χωρίζουμε;".
    Τέτοιους στούρνους βγάζουν τα Πανεπιστήμια. Ούτε τόνο στο πού, ούτε κόμμα!
    https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/sxeseis/xorismos/8158-otan-xorizoume-i-agapi-pou-paei.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α) (Εμένα γιατί μου κάνει αναφορικό το που του τίτλου;)
    β) (Σε πολλές περιπτώσεις για τέτοια λάθη ευθύνεται η τεχνολογία, όπως ο κορέκτορας και η αυτόματη πρόταση-συμπλήρωση λέξεων, ειδικά αν κάποιος γράφει από κινητό.
    Το ερωτηματικό που δεν με ενοχλεί, προκύπτει η φύση του και από άλλα.
    Αυτό που προσωπικά δεν μπορώ (και κανένα σύστημα δεν το καλύπτει) είναι που χρειάζεται μονίμως να διορθώνω το ο,τι που δεν το αναγνωρίζει κανένα λογισμικό και το χωρίζουν όλα τα αυτοματοποιημένα συστήματα σε ο , τι και μερικές φορές δεν κάθομαι να χάσω παραπάνω χρόνο να βάλω και τόνο στο όμικρον, παρά μόνο να τα φέρω κοντά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ''πού'' στον τίτλο εκφράζει απορία και ορθώς τονίζεται. Αν ήταν αναφορικό, θα έπρεπε να αναφέρεται σε κάποια προηγούμενη λέξη.

      Διαγραφή
    2. Εξακολουθώ να έχω ένσταση αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό, σε μια -ευτυχώς- ζωντανή γλώσσα.

      Διαγραφή
    3. Απορία: Γιατί βάζεις παρενθέσεις;

      Διαγραφή
    4. Haris Tz, κάνεις λάθος. Το "πού" στο θέμα ορθώς το τόνισε ο αναγνώστης, το καταλαβαίνεις προφέροντας τη φράση. Αλλιώς θα ήταν, σαν να είναι κομμάτι μιας φράσης π.χ. "σ΄αυτά τα χάλια που έχει καταντήσει η δημοσιογραφία, δεν υπάρχει γυρισμός". Τότε, ναι, δεν θα χρειαζόταν τόνο. Εδώ όμως, αναρωτιέται ο άνθρωπος "πού έχει καταντήσει;" (δεν είναι απαραίτητο το ερωτηματικό, πρόκειται για έμμεση ερώτηση.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμ3 25 Ιανουαρίου 2021 - 5:28 μ.μ.·

      Και στίς πλάγιες ερωτήσεις τονίζονται τα ερωτηματικά επιρρρήματα πώς, πού όχι μόνον στις ευθείες.
      Αντιθέτως, δεν τονίζονται όταν είναι αναφορικά, δηλαδή όταν σημαίνουν όπως ή ο οποίος (σε όλες τις πτώσεις και τα γένη) ή όπου, αντιστοίχως.

      Διαγραφή
    6. Φορουμίστικη,ιντερνετική συνηθεια είναι.
      Το ξεχωρίζω μειώνοντας τη σημασία του. Εδώ δεν υπάρχει η αντίστοιχη σήμανση.

      Δεν είπα πως έχω δίκιο όσον αφορά τους κανόνες. Είπα πως έχω ένσταση. Στο μέλλον μπορεί να αλλάξει. Όσο ερωτηματικό είναι άλλο τόσο συμπερασματικό είναι, με παράδειγμα το κείμενο.
      Θα μπορούσε να έχει διπλή τέλεια, ως αρχή του κειμένου.

      Διαγραφή
  4. Η ελληνική γλώσσα στραπατσαρίστηκε επί πρωθυπουργίας Ράλλη, όταν ανέλαβαν να τυποποιήσουν την γλώσσα μας οι δήθεν ''γνώστες'' της γλώσσας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά είστε όλοι σας αγράμματοι! Λυπούμαι βαθύτατα.

    Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή είναι αγράμματοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο ''που'' τονίζεται και εκείνοι που διατείνονται ότι το ''που'' αυτό δεν πρέπει να τονίζεται.
      Πες μας από πού αγόρασες μυαλό να πάμε να αγοράσουμε κι εμείς.

      Διαγραφή