Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη (ή Ιστανμπούλ για τους οπαδούς του Μπουτάρη) οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν.... 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.


Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», στις 11 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά, ως οικοδέσποινα, πρότεινε την 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους, κάτι που αποδέχθηκε η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές

9 σχόλια:

  1. Ο Σαμαράς πάντως διαφωνεί με την κίνηση του Κυριακού να κάτσει στο τραπέζι με τους μογγολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κρατήσει ενεργή την απαίτηση της επιβολής μέτρων από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, τότε να κάτσει. Αλλιώς, θα είναι ολέθριο λάθος του, αφού ο νεοσουλτάνος θα κάνει πάλι τα γνωστά δικά του.

      Διαγραφή
    2. https://makpress.blogspot.com/2021/01/blog-post_861.html εγώ βλέπω πως ο Σαμάρας δεν συμφωνεί μην την χαζομάρα που πάει να κάνει ο Κυριάκος,δηλαδή να κάτσουμε στο τραπέζι για να διαπραγματευτούμε αυτά που θέλει η τουρκιά πιστεύοντας ότι η Ευρώπη θα επιβάλει μέτρα στην τουρκιά; γιατι να τους επιβάλει μέτρα από την στιγμή που εσύ σαν Ελλαδα δέχεσαι τις απαιτήσεις τους και κάθεσαι να διαπραγματευτείς μαζί τους ; Ο Ερντογάν δεν ειναι σουλτάνος άλλα εκλεγμένος πρόεδρος ας μην τρώμε την καραμέλα των μμε Χάρη, ο Κυριάκος κάνει τεράστιο λάθος που εμπιστεύεται την Γερμανία και κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους τουρκους.

      Διαγραφή
  2. Αν θέσουν όρια αδιαπραγμάτευτα και δεν δεχτούν τους παραλογισμούς της Τουρκίας, δεν βλέπω τον λόγο να μη γίνουν. Αλλά όταν λέω όρια, καταλαβαίνεις. Κια όπως σου έγραψα, δεν πρέπει να παραιτηθεί από την επιβολή μέτρων από την ΕΕ.
    Νεοσουλτάνος είναι η ειρωνική έκφραση που χρησιμοποιώ, αφού το ξέρεις. Θέλει και αυτός να κάνει την "μεγάλη Τουρκία" παίζοντας το σύγχρονος σουλτάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασες φαντάζομαι τι ζητάνε οι μογγολοι και τι εμείς, είναι τεράστιο λάθος να κάτσουμε σε αυτό το τραπέζι, είναι κάτι που βολεύει μόνο τους μογγολους και τους συμμάχους τους - Γερμανία πχ- και όχι εμάς. Τον ποπό του κάτω να χτυπάει ο Κυριάκος κάτω επιβολή μέτρων με την Γερμανία στο τιμόνι δεν θα δει ούτε στον άλλο κόσμο, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση με τους μογγολους εκτός και αν μιλάμε για να φύγουν από την Κύπρο πχ.

      Διαγραφή
    2. Σου έγραψα: "Αν θέσουν όρια αδιαπραγμάτευτα και δεν δεχτούν τους παραλογισμούς της Τουρκίας". Τι θέλω να σου πω με αυτό;

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω τι θέλεις να μου πεις με αυτό Χάρη αλλά ξέρω ότι η Γερμανία είπε εχθές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για επιβολή μέτρων λόγο του καλού κλίματος στην διαπραγμάτευση. Απλά είναι τα πράγματα Χάρη, καθίσαμε στο τραπέζι γιατί το ήθελε η Γερμανία και τώρα πάει περίπατο η πιθανότητα επιβολής μέτρων.

      Διαγραφή
  3. Εξυφαίνεται πάλι δόλος και προδοσία. Τρισκατάρατοι, μυριαναθεματισμένοι νουΔΟΥΛΟΙ, να μην σώσετε, καθάρματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύς ντόρος για το τίποτα.
    Στο τέλος θα καταλήξουν στο: μια από τα ίδια.
    Κρατάει χρόνια αυτή η λεμόνι κολόνια των Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή