Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα επιτραπεί

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα εφόσον το επιτρέψει ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι σκέψεις για.... τη μετακίνηση εκτός νομού και πότε θα συζητηθεί.

Η μετακίνηση εκτός νομού είναι ανάμεσα στα επόμενα μέτρα για τα οποία εξετάζεται η άρση τους. Σήμερα άνοιξαν καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσει η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, ενώ για την εστίαση η συζήτηση άνοιξε, ωστόσο ακόμα κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση.

Σήμερα, υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

«Έχει συζητηθεί» είπε ο κ. Γεωργιάδης, «και σε έναν κάποιο βαθμό αφορά και το υπουργείο Ανάπτυξης για να ανοίξουμε τα χιονοδρομικά κέντρα».

Όπως τόνισε, τα χιονοδρομικά είναι «εποχική δραστηριότητα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να δουλέψουν αν δεν υπάρχει μετακίνηση από νομό».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι έχει τεθεί το άνοιγμα στο τραπέζι για «να μην χαθεί τελείως η φετινή περίοδος» και υπογράμμισε ότι «την επόμενη Παρασκευή θα τεθεί το θέμα».


Τι ισχύει σήμερα για τη μετακίνηση εκτός νομού (ΦΕΚ Β' 89/16-1-2021),


Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:
α) από και προς την εργασία,
β) για λόγους υγείας,
γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/ εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3. Η περ. (ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

1 σχόλιο:

  1. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η φρικτή σκλαβιά επιβάλλεται για λόγους υγείας είναι μεγάλο βούρλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή