Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν οι ΗΠΑ «τσακίσουν» την Huawei, θα αντιδράσει η Κίνα εναντίον της Apple;

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ καταδίκασαν σε «θανατική ποινή» τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, απαγορεύοντας την πρόσβαση της εταιρείας σε κρίσιμα τσιπ ημιαγωγών. Η εκδικητική φύση αυτής της διαμάχης μεταξύ των δύο.... υπερδυνάμεων θέτει το ερώτημα: Εάν οι ΗΠΑ πράγματι «σκοτώσουν» ή τουλάχιστον πλήξουν σοβαρά την Huawei, πώς θα αντιδράσει η Κίνα;

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εταιρεία που να είναι παγκόσμιος κατασκευαστής εξοπλισμού 5G όπως η Huawei, κάτι που θα προσέφερε στην Κίνα έναν φυσικό στόχο για αντίποινα. Αλλά οι αναλυτές που προσπαθούν να προσδιορίσουν τις εναλλακτικές λύσεις της Κίνας έχουν επικεντρωθεί σε μια …συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο.
«Εάν οι ΗΠΑ πιέσουν τη Huawei, η Apple θα ήταν η προφανής επιλογή για αντίποινα», δήλωσε πρόσφατα ο αναλυτής της Susquehanna, Mehdi Hosseini, στο Barron’s.

Αυτή η πιθανότητα παραμένει καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίζει σε τι βαθμό θα επιβάλει την απόφασή της του Αυγούστου, η οποία απαγορεύει σε κάθε ξένο κατασκευαστή τσιπ που χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία να προμηθεύει την Huawei με ημιαγωγούς χωρίς να λάβει πρώτα ειδική άδεια από τις ΗΠΑ. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η απαγόρευση συνιστά μια υπαρξιακή απειλή για τη Huawei. Εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να χορηγήσουν άδειες σε κατασκευαστές τσιπ, η Huawei θα μπορούσε να ξεμείνει από τους προηγμένους ημιαγωγούς που χρειάζεται για τα smartphone και τον εξοπλισμό 5G έως τις αρχές του 2021.

Ήδη, οι προμηθευτές της Huawei απομακρύνονται. Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας της Νότιας Κορέας Samsung, LG Display και SK Hynix θα σταματήσουν να προμηθεύουν εξαρτήματα στην Huawei από την επόμενη Τρίτη.
Η ευπάθεια της Apple σε αντίποινα των Κινέζων για τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Huawei οφείλεται στην έκθεση της στην Κίνα, η οποία είναι μοναδική μεταξύ των αμερικανικών ομολόγων της.

Η Κίνα έχει ήδη εμποδίσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ να λειτουργούν στη χώρα. Η Apple αποτελεί εξαίρεση. Πουλά τα προϊόντα της στην Κίνα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα για την κατασκευή τους. Τα κινεζικά εργοστάσια παράγουν τη συντριπτική πλειοψηφία των iPhone, υπολογιστών και άλλων προϊόντων της Apple και περίπου το 75% των προμηθευτών της Apple διαθέτουν τουλάχιστον μια μονάδα παραγωγής στην Κίνα.

Ωστόσο, η Κίνα είναι απίθανο να λάβει το ακραίο μέτρο και να κλείσει την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple, επειδή οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές για την ίδια την Κίνα, λένε οι αναλυτές.

Ένας αποκλεισμός της Apple «θα κατέστρεφε την εικόνα της Κίνας ως ένας αξιόπιστος εταίρος για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα» σημειώνει ο Steve Tsang, διευθυντής του China Institute στη Σχολή SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Επιπλέον, η Κίνα δίνει μεγάλο βάρος στις θέσεις εργασίας και στο οικοσύστημα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας που φέρνει η Apple στη χώρα, τονίζει ο John Zhang, διευθυντής του China Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το κλείσιμο των εργοστασίων συναρμολόγησης της Apple και ο αποκλεισμός της από Κινέζους προμηθευτές θα ενθάρρυνε την Apple και άλλες ξένες εταιρείες να κοιτάξουν αλλού, εμποδίζοντας την προσπάθεια της Κίνας να ενισχύσει τις high-tech παραγωγικές της δυνατότητες.

1 σχόλιο: