Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Καημένο Καστελλόριζο!

 

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

        Ένα τουρκικό, λέει, drone μαγάρισε το εθνικό σύμβολο που είναι ζωγραφισμένο στην πλαγιά ενός λόφου τού ακριτικού νησιού μας. Και αμέσως ....

το  υπουργείο μας επί των Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία …. καταδικάζει την ενέργεια και απαιτεί  από την Τουρκική Δημοκρατία [λέμε και καμμιά μ… να περνάει η ώρα]  να συλλάβει τους δράστες και να τους οδηγήσει στην τουρκική Δικαιοσύνη [λέμε και δεύτερη μ…, για να περάσει περισσότερη  ώρα]. Ποιό; Το υπουργείο, του οποίου ο αναπληρωτής προϊστάμενος έχει δηλώσει ότι δικαίωμα καθενός είναι να καίει τη γαλανόλευκη. Καθενός Έλληνος προφανώς,  πόσω μάλλον Τούρκου.

     Το ίδιο υπουργείο που συνέστησε απλώς σε Αρμενία και Αζερμπαϊτσάν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και όχι με εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία κάλεσε την Αρμενία να πάψει να κατέχει το Ναγκόρχο Καραμπάχ, το 83% του πληθυσμού του οποίου είναι Αρμένιοι. Είναι κακό πράγμα η κατοχή ξένων εδαφών, εκτός αν πρόκειται για την Κύπρο. 

           Έχουν λυσσάξει οι Τούρκοι και με την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Εμείς αντιστεκόμαστε με σθένος, αλλά βρίσκουμε τώρα την κατάλληλη στιγμή, να αποσύρουμε από τα νησιά οπλικά συστήματα που είναι πεπαλαιωμένα. Με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό προστατεύαμε τα νησιά μας τόσον καιρό; Κι’ αν είναι πράγματι άχρηστα, γιατί να κάνουμε τώρα αυτήν την κίνηση; Για να κατευνάσουμε τον Σουλτάνο! Μια ζωή ενδοτικοί, λακέδες ρε φούστη μου.

         Την ίδια στιγμή πανηγυρίσαμε που ο Πομπέο επισκέφθηκε τη χώρα μας και δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Από επικοινωνιακή μούφα σκίζουμε. Άσε που ακούσαμε εκατοντάκις, ότι ο Κούλης θα φιλοξενήσει στο σπίτι του στην Κρήτη τον Πομπέο. Ελπίζω, αν ο Πομπέο επιθεωρήσει κάποιο αντιτορπιλικό μας, να μη μας ξεφτιλίσει, όπως το 1991 που ο Πρόεδρος Μπους επισκέφθηκε τη Σούδα μαζί με τον πατέρα τού Κούλη και,, πριν ανέβει στο ελληνικό σκάφος, οι άνδρες της ασφαλείας του έκαναν σωματική έρευνα σε όλα τα παρατεταγμένα στο κατάστρωμα ναυτάκια μας. Πόση πιο ξεφτίλα πχια;

      Αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και τσιμουδιά ο Αλαίκσοις. Ούτε «έξω οι βάσεις του θανάτου», καθότι είναι πολύ απησχολημένος με εσωκωματικά προβλήματα, μολονότι ανέλαβε να τα λύσει η αδελφή του Ζανέτ. Μόνον ο Κούλης θα έχει πολυπράγμονα αδελφή δηλαδή;

        Κατά τα λοιπά η ρεμούλα συνεχίζεται αμείωτη στην ηπειρωτική Ελλάδα [ενδοχώρα που λένε οι μορφωμένοι]. Το εθνικό πωλητικό σπορ. Απόδειξη: η διάταξη νομοσχεδίου που φιγουράρει εν αρχή του αρθριδίου.

        Επειδή, λέει, θα απαιτηθεί νέα επικοινωνιακή καταιγίδα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, θα πρέπει οι αναθέσεις να γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω, αφού η καθ’ όλα προβλεπτή κατάσταση θα βαφτιστεί απρόβλεπτη, ώστε οι αναθέτουσες Αρχές να προχωρούν στις γνωστές απ’ ευθείας αρπαχτές [με το μπαρδόν, αναθέσεις ήθελα να γράψω]. Αλήθεια τί είδους διαγωνισμό θα μπορούσαν να προκηρύξουν για τη μετάδοση των μηνυμάτων; Μεταξύ ποίων; Δεν είναι πολύ απλό να επαναληφθεί η ρύθμιση της ΠΝΠ που προέβλεπε δωρεάν αναμετάδοση των μηνυμάτων από όλους τους ραδιοσταθμούς και κανάλια; Αυτό το νι στο «δωρεάν» δεν πρόσεξε ο Πέτσας και μοίρασε μερικά εκατομμύρια στα ΜΜΕ.



 

       Ιδού τί ορίζει η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 11 του νομοσχεδίου

      «Λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και παρακολουθώντας τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τη διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η ανάθεση σε κατεπείγουσα βάση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης, κατά παρέκκλιση ειδικότερων διατάξεων, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016. Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο που παρέχεται από τις διατάξεις των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει την άμεση ανάθεση συμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού».

 

       Και τί μας λέει το άρθρο 32§2.γ ν. 4412/2016; 

       «γ) στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα τα οποία η αναθέτουσα αρχή δεν θα μπορούσε να προβλέψει, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση· οι περιστάσεις τις οποίες επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για τη δικαιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από δική τους ευθύνη».

 

                 Πιστή αντιγραφή της κάτωθι διάταξης της Οδηγίας 2024/14/EE, η οποία είναι γραμμένη σε καλλίτερα καλά ελληνικά:

        «γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

 Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

    [ΣΗΜ: αλήθεια, αφού το δίκαιο της ΕΕ είναι διατυπωμένο και στην ελληνική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, γιατί δε αντιγράφουμε αυτούσιο το ελληνικό κείμενο  των Οδηγιών και Κανονισμών;]

        Κατά τα αποδέλοιπα μού έδειξαν και μου ξαναέδειξαν φωτογραφία του γιού τού πρωθυπουργού που ορκίστηκε φαντάρος. Μάταια προσπαθούσα να διακρίνω τίνος γιος ήταν ο διπλανός του. Έφερνε λίγο του γιου τού ψιλικατζή της γειτονιάς μου, αλλά δεν ήμουν σίγουρος.  

 

        Προ 3 ημερών ήταν και η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τα πρακτοράκια της 17Ν. Όλοι μίλησαν για την προσωπικότητά του. Κανείς, όμως, δεν καταφέρθηκε κατά της 17Ν. Δεν είναι ώρες τώρα να μας παραλάβουν οι υποστηρικτές τής δολοφονικής  οργάνωσης, ενόσω πασχίζουμε να απαλλαγούμε από τον βραχνά του Καστελλόριζου.  

https://ribandsea.com/articles/3672-kreitton-to-sigan-eis-mnimin-tou-thanou.html

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου