Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Νασιούλας προς Ζέρβα: Βραβείο στον Ευάγγελο Μουστάκα, γλύπτη του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου

Δημόσια πρόταση προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα απευθύνει ο Γιάννης Νασιούλας, επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»: Να βραβεύσουμε τον γλύπτη του εμβληματικού αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ...βρίσκεται στην νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

“Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι έργο του γλύπτη Ευαγγέλου Μουστάκα. Ανεγέρθηκε το 1973, με Πρόεδρο Δημοκρατίας της δικτατορικής κυβέρνησης τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, Πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη και Υπουργό Βορείου Ελλάδος τον Νικόλαο Γκαντώνα.

Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1974.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε στο εργαστήριο του γλύπτη στην Παλλήνη της Αττικής και χυτεύτηκε στην οικοτεχνία Renzo Michelucci στην Πιστόια της Ιταλίας. Η χρηματοδότησή του έγινε με εράνους.

Το ιδιαίτερα καλαίσθητο και αγαπητό έργο έγινε αυτόματα τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα βυζαντινά της κάστρα, τον Λευκό Πύργο και τον σύγχρονο Πύργο του ΟΤΕ – έργα με τα οποία συνυπάρχει διαλεκτικά, με αισθητική και αφηγηματική συνοχή.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εφίππου επί του Βουκεφάλα αποπνέει την αίσθηση της κίνησης και κοιτάει προς την Ανατολή. Το ύψος του ανέρχεται στα έξι μέτρα. Μαζί με το βάθρο του αγάλματος, που είναι επενδεδυμένο από μάρμαρο Μελισσοχωρίου, η σύνθεση φθάνει τα έντεκα μέτρα. Το βάρος του αγάλματος εγγίζει τους τέσσερις τόνους.”

Αναφέρει ο κ. Νασιούλας στην πρόταση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου