Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το 5G στην Ελλάδα

H ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δημοσίευσε χθες το τεύχος προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η ....δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).

Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind (δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και τέταρτος παίχτης) για τις άδειες 5G θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).

Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, ενώ η ολοκλήρωσή της (και η διεξαγωγή της δημοπρασίας) έχει προσδιοριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΤΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Η αξιοποίηση των δικτύων 5ης γενιάς εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.

https://www.infocom.gr/2020/09/25/ksekinise-diagonistiki-diadikasia-gia-5g/52248/

3 σχόλια:

  1. Περίεργο... Πέρασαν 24 ώρες από την ανάρτηση της είδησης και ακόμα να πάρει θέση κανένας ψεκασ..., εεεε συγγνώμη, σχολιαστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίεργο ειναι ότι οι ψεκασμένοι στην Καλαμάτα αν δεν κάνω λάθος είχαν ξεσηκωθεί με την πρόθεση της Huawei να στήσει τα 5G δίκτυα ενώ τώρα που ειναι από εξ η κινεζική εταιρία ειναι πλέον ασφαλές το 5G δίκτυο.

      Διαγραφή