Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Περί εξωδίκων δηλώσεων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Σκεφτόμουν να γράψω το αρθρίδιο τούτο, όταν την επικαιρότητα κατέκλυζαν προ εβδομάδων οι αποκαλύψεις για όσα εγκληματικά συνέβησαν το 2018 στο Μάτι με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια 102 συνανθρώπων μας και περιουσιών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πώς ν’ ασχοληθεί, όμως, κανείς με μία παρωνυχίδα, όταν οι ....

αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την εγκληματική αβελτηρία των πωλητικών μας; Πώς ν’ ασχοληθεί με ένα εντελώς τυπικό ζήτημα, όταν ακούει ότι μετά από δύο χρόνια εντοπίσθηκε το καταγραφικό τής Πυροσβεστικής, το οποίο περιέχει όλες τις συνομιλίες μεταξύ των στελεχών που χειρίζονταν την κατάσβεση της καταστροφικής  πυρκαγιάς;  Όταν διερωτάται πώς διεξήγοντο μέχρι σήμερα οι έρευνες χωρίς αυτό το μηχάνημα; Με το «σου είπα, μου είπες»;

         Αφορμή για το αρθρίδιο ήταν οι αποκαλύψεις από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» όσων έλεγε ο εν έτει 2018 Αρχηγός της ΠΥ στον, διορισμένο από την Εισαγγελία, πραγματογνώμονα κατ’ εντολήν τής πωλητικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας Κολλητών, εξ αιτίας  των οποίων η κυρία Όλγα μας απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, αλλά και στον Άδωνι και στον Κύρτσο, διαμαρτυρόμενη, επειδή η εφημερίδα έδινε την εντύπωση, ότι υιοθετεί όσα είχε ηχογραφήσει ο επιπυραγός-πραγματογνώμων κατά τις συνομιλίες του με τον Αρχηγό του.

   Τίτλος της εξωδίκου της θείας Όλγας είναι ο εξής:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ»

        Ο βαρύγδουπος αυτός τίτλος αποτελεί, δυστυχώς, στερεότυπο [κλισέ που λένε οι μορφωμένοι] σε κάθε δήλωση που απευθύνει ένας πολίτης σε άλλον για οποιοδήποτε θέμα, εξ αφορμής κάποιας διαφοράς προφανώς.  Ας αναλύσουμε τον τίτλο:

-Εξώδικος. Είναι μία δήλωση εκτός δίκης, όπως λέει η ίδια η λέξη. Τί θα γίνει, αν λείπει αυτή η λέξη από το συγκεκριμένο έγγραφο; Θα εκληφθεί από οποιονδήποτε ως ένδικη δήλωση [διαδικαστικό έγγραφο]; Ασφαλώς όχι. Άρα η λέξη είναι περιττή.

-Ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου και πάσης άλλης Αρχής: πόθεν το «ενώπιον;». Είθισται να γράφουμε το «ενώπιον του τάδε δικαστηρίου», όταν απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο δικαστήριο στα πλαίσια μίας δίκης. Όταν δεν υπάρχει δίκη, πώς επικαλούμεθα αρμόδια δικαστήρια και Αρχές όλως αορίστως; Υπάρχει περίπτωση, όταν προσκομισθεί η εν λόγω εξώδικος, χωρίς τον τίτλο αυτό, σε οποιοδήποτε δικαστήριο, να αποφανθεί το δικαστήριο, ότι δεν την λαμβάνει υπόψη του, επειδή δεν αναγράφεται σ’ αυτήν, ότι η δήλωση έγινε ενώπιον μπλα μπλα μπλα; Όχι βέβαια. Άρα περιττή και αυτή η φράση.

-Διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση: αν έλλειπαν αυτές οι λέξεις, θα ήταν αδύνατο για τον παραλήπτη της δηλώσεως να αντιληφθεί από το περιεχόμενο του εγγράφου, ότι πρόκειται για δήλωση διαμαρτυρίας μετά προσκλήσεως για κάποια ενέργεια; Όχι βέβαια. Σημασία έχει το περιεχόμενο του επιδιδόμενου εγγράφου και όχι ο πομπώδης τίτλος του.

      Εν ολίγοις: ο τίτλος αυτός που βλέπουμε καθημερινά στις εξωδίκους δηλώσεις είναι μία μπούρδα. Αν π.χ. η θεία Όλγα έγραφε στην εφημερίδα:

«Προς τον κ…

Διευθυντή της εφημερίδος ….

Αθήνα, …. 2020

Κύριε……………,

Στο φύλλο … δημοσιεύσατε …………………….

 Δικαστικός επιμελητής να επιδώσει»

       υπήρχε περίπτωση να μην καταλάβει η εφημερίδα, ότι της επεδόθη μία εξώδικος δήλωση, με την οποία διαμαρτύρεται η θεία Όλγα και ζητεί από την εφημερίδα να αποκαταστήσει τα πράγματα, τα οποία προσβάλλουν την προσωπικότητά της, άλλως εκείνη θα προβεί στα νόμιμα;

        Άλλο παράδειγμα: για να γίνει τοκοφόρος μία απαίτηση απαιτείται όχληση, αν η οφειλή δεν είναι πληρωτέα σε ήδη προσδιορισμένη ημέρα [τη λεγόμενη δήλη ημέρα].  Στέλνει, λοιπόν, ο δανειστής στον οφειλέτη με δικαστικό επιμελητή το ακόλουθο κείμενο:

«Κύριο

Φράγκο Άφραγκο

Μπαταχτσή 102

Δριμύκλανα.

     Κύριε Μπαταχτσή,

           Ήδη έχουν παρέλθει πέντε μήνες από τότε που σας δάνεισα το ποσό των € 1000 με την υπόσχεση, ότι θα τα επιστρέψετε σε 2-3 μήνες. Σας καλώ, λοιπόν, να μου καταβάλετε το εν λόγω ποσό εντός πέντε εργασίμων ημερών από λήψεως της παρούσης.

      Δικαστικός επιμελητής να επιδώσει.»

       Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί δικαστής που θα αποφανθεί ότι η ως άνω δήλωση δεν αποτελεί όχληση, επειδή δεν τιτλοφορείται «ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΟΧΛΗΣΗ»; Άσε που σε πάμπολλες τέτοιες εξωδίκους βλέπω δίπλα από τον μακροσκελή στερεότυπο τίτλο και τις λέξεις «ΜΕΤ’ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ». Δηλαδή, αν δεν γίνει αυτή η επιφύλαξη, ο δηλών έχει χάσει όλα τα δικαιώματά του; Για όνομα του Θεού και της Παναγίας!

        Αυτά!

Σώτος

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου