Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Αποικία της Μαφίας η Αλβανία

 Η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI 3 επανήλθε με μια δεύτερη εκπομπή για τα εσωτερικά της Αλβανίας, ερευνώντας την διείσδυση της Μαφίας στην... οικονομία της χώρας. Η ερευνητική ομάδα της RAI 3 έφερε στο προσκήνιο τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου, όπου η Αλβανία έχει μετατραπεί σε πραγματικό παράδεισο για τις δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας.

Η δε γερμανική BIld αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ ότι στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη δεν μετέχουν απλώς αλβανικά εγκληματικά δίκτυα, αλλά υφίσταται ευθεία ανάμειξη και της ίδιας της αλβανικής κυβέρνησης! Βάζει μάλιστα στο κάδρο τον αδερφό του πρωθυπουργού, σε μια υπόθεση την οποία οι διωκτικές υπηρεσίες παρακολουθούν εδώ και οκτώ χρόνια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εστιάζουν σε μια άκρως ενδεικτική περίπτωση: Τον αριστερό – και μάλιστα μαρξιστή – πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. Πρόπερσι ο Ντ’ Αλέμα ίδρυσε στα Τίρανα, σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πρωτεύουσας, εταιρία οικονομικών συμβουλών, με κύριο πεδίο δραστηριότητας τα κρυπτονομίσματα! Πρόκειται για “διευκολύνσεις” που συνηθίζει να παρέχει το σύστημα του Αλβανού πρωθυπουργού, προκειμένου να εξασφαλίζει θετική εικόνα στο εξωτερικό. Και βέβαια δεν είναι η μόνη περίπτωση…

Το ενδιαφέρον των Ιταλών δημοσιογράφων παρακίνησε η ιδιαίτερη σχέση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι με τον Έντι Ράμα, αποκορύφωμα της οποίας είναι η συμφωνία για την ίδρυση στην Αλβανία κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και διαχείρισης παράνομων μεταναστών, που εισέρχονται στην χώρα των Απεννίνων. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και την Ιταλία, αρμοδίων φορέων της ΕΕ για το μεταναστευτικό, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία των Μελόνι-Ράμα υλοποιείται. Στις 5 Ιουνίου η Ιταλίδα πρωθυπουργός, στοχεύοντας και σε ένα θετικό αφήγημα ενόψει ευρωεκλογών, θα επισκεφθεί τα εργοτάξια όπου ετοιμάζονται οι σχετικές δομές. Δομές που επί το πλείστον θα διαχειρίζονται και θα αστυνομεύονται απ’ τις ιταλικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου