Οι Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα (αριστερά) και Γεωργία Αδειλίνη (δεξιά του επώνυμου άντρακλα)
Παρεμβάσεις επικοινωνιακού τύπου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσός την πρωτοβουλία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά των... δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση του δικηγόρου Απ. Λύτρα.Ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι υπάρχουν δικονομικές διαδικασίες και όργανα, όπως η Επιθεώρηση Δικαστικών Λειτουργών, τα οποία είναι αρμόδια να ελέγξουν την λειτουργία και την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης. Και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από επικοινωνιακές παρεμβάσεις οι οποίες τελικά πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι αυτός που αυτεπαγγέλτως, ως πρόεδρος του ΔΣΑ, κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου.
Με τη δήλωση του τονίζει:
«Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις «του κινήματος της πετσέτας», των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης. Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του. Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της.
Ετσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα. Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου